Grbin: Dok se ne promijeni korumpirana vlada, u Hrvatskoj neće moći biti bolje

Damjan Tadić/Cropix

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je u subotu da Plenkovićeva vlada ne može osigurati da se ne krade, niti da novac građana bude upotrijebljen da se im se osigura bolji život te da, sve dok takva korumpirana vlada ne bude promijenjena, u Hrvatskoj neće moći biti bolje.

Na konferenciji za novinare ustvrdio je da su građani izabrali Vladu da nešto radi, da se u Hrvatskoj ne krade i da novac koji hrvatski porezni obveznici uplaćuju u državni proračun bude iskorišten da nam svima bude bolje i živimo normalno.

Smatra kako je sukus priče da, kada ljudi umiru od korone, kada nema lijekova, kada pedofil kao kaznu dobije rad s djecom, kada se krade željezo u Karlovcu, kada se krade po Požegi, kada iz Ine nestane milijardu kuna, premijer Plenković i Vlada za to nisu odgovorni. “Pa za što ste odgovorni, što radite?”, upitao je Grbin.

Po njegovim riječima, izgleda da u pljački Ine u kojoj je netko “maznuo” milijardu kuna nitko nije odgovoran, no realnost je da je HDZ-ovac iz Ine, preko HDZ-ovke iz Vinkovaca i premijerovog prijatelja izvukao milijardu kuna i da na mnoga pitanja nije odgovoreno, poput toga zašto je ravnateljica Plinare istočne Slavonije, ako se nije okoristila, pristala sudjelovati u izvlačenju milijardu kuna i tko joj je dopustio malverzaciju koja je rezultirala bogaćenjem članova HDZ-a i prijatelja premijera u nezamislivim iznosima za građane, od milijarde kuna.



“Ako je to uspjelo učiniti pet ljudi, onda je sustav kontrole nakaradan”, ocijenio je.

Grbin smatra upitnim i zašto je regulatorna agencija samo 10 dana nakon što je njezin ravnatelj izašao iz pritvora zbog afere vjetroelektrane Krš- Pađene također teške više od milijardu kuna, odobrila tvrtki preko koje je izvučen novac da se može baviti plinskim poslom, iako nije zadovoljavala uvjete.

Ustvrdio je kako je otkrivanje pljačke više slučaj nego pravilo, jer su morale reagirati institucije koje sukladno pravilima EU-a u takvim situacijama nešto moraju prijaviti.

“Pravila o sprječavanju pranja novca nisu nacionalna, nego pravila koja primjenjuju sve članice EU-a koje se kontroliraju na razini Unije. Banka u stranom vlasništvu je primijetila nešto sumnjivo i to je prijavila i sad bi mi za to trebali biti zahvalni premijeru Andreju Plenkoviću – ne”, dodao je.

Grbin je podsjetio i na napise o pokušaju da se namjestiti natječaj za energetsku obnovu i poveća iznos koji bi trebali izravno platiti građani što, kaže, pokazuje da u Hrvatskoj ništa nije sveto.

 

Komentari