Granić o donaciji bolnici u Mostaru: SDP i HDZ na tome pokušavaju politički lešinariti, profitirati, ušićariti pokoji poen

Politički analitičar, dugogodišnji novinar i profesor na dubrovačkom sveučilištu dr.sc. Ivica Granić komentirao je hrvatsku donaciju Mostaru. Donacija je teška 43 milijuna kuna, a izazvala je lavinu reakcija u hrvatskoj javnosti.

“POMOĆ’ IZ ZAGREBA PREMA MOSTARU, NE ZNA SE ŠTO JE GORE

Uvijek tzv. pomoć ili donacija iz Zagreba prema Hrvatima BiH u (ipak značajno malom) dijelu hrvatske javnosti pokrene raspravu treba li ili ne. Naravno, uvijek sa velikim NE prvi reagiraju ražalovani Titoisti i apologeti jugoslavenstva, koji su 90te prestali disati i u svojim ex-yu glavama još uvijek nisu upokojili tu sotonsku tvorevinu. Ako laže koza, ne laže rog, čak i pored ponekad glumljenje demokracije dovoljno je pogledati im facebook profile i stranačke članske iskaznice.

Onda se protivljenje nevješto, krajnje glupo i šlampavo, ilustrira loše fotošopiranom bolničkom zgradom u Mostaru, a ove godine i nekakvom snimkom ravnatelja bolnice, koji doista jest, kako se čini, neka teška primitivčina, koja bi odmah trebala biti smijenjena.



Ali, ne pišem ovo zbog njih, nisu ti zgubidani više toliko važni, čak se može biti zločest pa uživati u tom njihovom koprcanju na tihoj vatrici, njih i takve trendove će, čini se, jedino biologija počistiti.

Pišem zbog činjenice kako i SDP i HDZ na tome pokušavaju politički lešinariti, profitirati, ušićariti pokoji poen. Dakle, SDP ovce mi morale konačno shvatiti što znači sintagma ‘hrvatsko jedinstvo’ i da bi ona trebalo biti aksiom, univerzalna i iznad svega, iznad svih stranaka i politika. I da nema razlike među Hrvatima Zagreba, Mostara, Orašja, Toronta, Canbere ili Ognjene zemlje ili… ili… Zagovarajući suprotnu politiku, što, tobože oportuno, čini dio njihovih elita, rade izravno u korist vlastite političke štete i idu na ruku zna se kome, od političkih suparnika do ortodoksnih četnika.

HDZ ovce bi morali znati i shvatiti da ‘njihova’ Vlada kada tobože pomaže, u stvari nikoga ‘ne pomaže’ nego izvršavajući ustav financira humanitarne, kulturne udruge i programe, opće projekte… a naj više, dakle naj više – u ogromnoj većini, novac ide – u zdravstvo.

Normalnom, zdravom i ponosnom čovjeku pomoć ne treba, ne treba niti Hrvatima BiH, iako žive u vjerojatno najšizofrenijoj i po svemu najgoroj državi u Europi, u državi, ovakvoj kakva jest, baš bez ikakve realne perspektive za opstankom.

A i jedni i drugi bi morali znati kako RH godišnje iz Hercegovine (i BiH) povuče, sofisticirano ‘reciklirajući’, čak i nekoliko desetina ako ne i stotina puta više novca nego ide iz Zagreba u npr. Mostar. Samo što se to ne zna a i proces ide ‘nevidljivije’. Npr. koliko se struje bagatelno ili po bitno nižim cijenama od tržišnih iz HE Buško Blato isporuči RH? I tako godinama, desetljećima. Dalje, BiH je možda čak i jedina država na svijetu s kojom RH ima pozitivnu vanjsko-trgovinsku bilancu, skoro 800 mil – 1. mlrd dolara, a znamo ‘tko’ u BiH kupuje hrvatske proizvode, tko srpske a tko turske. Podjela naravno nije striktna, ali je – u pravilu tako. O uplatama dijaspore, koja je pretežito BiH, a danas velikim dijelom ide ili direktno u RH ili putem hrvatskih banaka, ne treba niti govoriti, svaki ozbiljan ekonomist tvrdi kako se radi o grozno ogromnim (direktnim) sredstvima koji praktički ‘spašavaju hrvatski proračun’. Jedna sitnica, ne znam jeste li znali, samo u Neumu se godišnje proda preko 48 posto proizvodnje čokolade ‘Bajadera’ zagrebačkog Kraša. Ova sitnica tek kao ilustracija, svakom normalnom je jasno da hrvatska nema niti kvalitetu a niti kapacitete za ozbiljno EU tržište. A proizvode koji pune RH proračun netko treba kupovati, je li. O turistima ne treba niti govoriti, radna snaga BiH Hrvata je nezamjenjiv faktor RH gospodarstva… itd… itd…

Ništa to nije niti čudno niti nenormalno. Upravo suprotno, normalno je, politički poželjno, tako mora biti zauvijek, dakle, bilo kakvih granica među vlastitim narodom nema, niti smije biti. Za neke fejs-objave koje su osvanule ovih dana po ‘pojedinim’ što pravim što lažnim profilima, u npr. Izraelu se ide izravno – u zatvor.”

'POMOĆ' IZ ZAGREBA PREMA MOSTARU, NE ZNA SE ŠTO JE GOREUvijek tzv. pomoć ili donacija iz Zagreba prema Hrvatima BiH u…

Gepostet von Ivica Granic am Freitag, 10. April 2020

Komentari