Gradska plinara uputila preporuke za sigurno puštanje plina

Pixabay

Gradska plinara uputila je u utorak preporuke za sigurno puštanje plina, a to su su pozitivan nalaz statičara ili stalnoga sudskog vještaka za građevinarstvo da objekt nije ugrožen potresom, da se plin može pustiti u siguran objekt te pozitivan nalaz dimnjačara za sve dimnjake u zgradi, uz obvezan pristup u sve stanove.

Gradska plinara Zagreb(GPZ) izvijestila je da je popis ovlaštenih dimnjačara objavljen na stranici GPZ-a na webu.

Obavezan pristup u sve stanove kod puštanja plina u stambene zgrade

Istaknuto je da treba osigurati obvezan pristup u sve stanove kod puštanja plina u stambene zgrade, te da tome prethodi da se, za stambene zgrade, korisnici trebaju javiti svojim upraviteljima, dok vlasnici obiteljskih kuća samostalno poduzimaju potrebne aktivnosti.

Upravitelji i vlasnici obiteljskih kuća dostavljaju potrebnu dokumentaciju u Odjel prodaja GPZ-a, koji otvara radni nalog na teret korisnika i prosljeđuje ga u Odjel mjerenja Službe tehničke podrške koji onda kontaktira korisnika i dogovara ispitivanje instalacije i puštanje plina na uporabu



Radni nalog u Odjelu prodaje otvara se pak bez avansne uplate, a račun se korisniku dostavlja nakon izvršenih poslova.

U slučaju potrebe za sanacijom plinske instalacije, popis ovlaštenih izvođača također se nalazi na web stranici GPZ-a. Cijena sanacije ovisi o radovima koje je potrebno izvesti sukladno troškovniku ovlaštenog plinoinstalatera.

Ne smiju se koristiti bojleri sa spojem u srušene ili oštećene dimnjake

GPZ ne traži posebno izdavanje potvrde o servisu bojlera već je dovoljno da stranka ima potvrdu s posljednjega servisa bojlera – preporuka je bojler servisirati jednom godišnje što je dio redovite procedure puštanja plina u sustav, a kako bi se mogla garantirati sigurnost distribucije plina.

S obzirom da prilikom ispitivanja plinske instalacije djelatnici GPZ-a moraju ući u svaki stan, te zbog aktualne pandemije koronavirusa, GPZ moli sve građane da prije dolaska ispitivača dezinficiraju svoje prostore, drže propisan razmak od djelatnika GPZ-a te dezinficiraju prostor nakon odlaska ispitivača.

Upozoravaju građane da zbog svoje sigurnosti plin ne smiju sami puštati u sustav, jer postoji opasnost od trovanja ugljičnim monoksidom – CO zbog srušenih ili urušenih dimnjaka u većini starijih zgrada pogotovo u samom središtu grada.

Ako je plinski bojler spojen u takav dimnjak sigurno će doći do povrata dimnih plinova te su moguće smrtne posljedice zbog trovanja ugljičnim monoksidom, te GPZ upozorava korisnike da ne smiju koristiti bojlere sa spojem u srušene ili oštećene dimnjake, kao i da su vrlo opasni i dimnjaci koji izvana nisu oštećeni, a oštećena je unutarnja strana dimnjaka.

Iz toga razloga se plinski bojleri sa spojem u dimnjak ne smiju upotrebljavati ako dimnjak nije pregledao, stoji u preporukama Gradske plinare.

Komentari