Gradonačelnik se ne smije petljati u rad policije

Nikola Vilic / CROPIX

Predsjednik splitskog SDP-a Goran Kotur rekao je u ponedjeljak kako Grad Split u okviru svojih ovlasti mora pridonijeti poboljšanju sigurnosne situacije, ali i dodao da se to ne postiže “petljanjem gradonačelnika u rad policije, uključujući i pobočno informiranje javnosti”.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara je na svojem Facebook profilu prije policije u subotu objavio da je uhićen trostruki ubojica, a kasnije je objasnio da je na taj način želio smiriti građane.

Nije normalno da građani misle kako osumnjičenik šeće s oružjem po gradu, mogla je nastupiti i histerija, rekao je Krstulović Opara na konferenciji za novinare i ponovio da je “informacija  bila u svrhu smirivanja građana”.

Kotur je pak ocijenio da se tako stvara dodatna zbrka među građanima u osjetljivom trenutku i dodao da se za miran život i osjećaj sigurnosti u Splitu treba, prije svega. pobrinuti državna vlast u čijoj je to nadležnosti.



“Na gradskoj vlasti je da u tome pomogne, što svakako uključuje i argumentiranu kritiku sustava”, rekao je čelnik splitskog SDP-a i kao primjer za to naveo tematsku sjednicu Gradskog vijeća o sigurnosti u Splitu koju je u rujnu inicirao Klub SDP-a. Iako je gradonačelnik Andro Krstulović Opara zahtjev za sazivanje etiketirao kao dizanje hajke i bespotrebno politikantstvo, na kraju je, kao mali korak naprijed, prihvaćen prijedlog da policija bar jednom godišnje izvijesti Gradsko vijeće o stanju sigurnosti u Splitu”, istaknuo je Kotur.

Ustvrdio je i da velik broj građana nema povjerenja u institucije što znači da su potrebne vrlo ozbiljne promjene u sustavu. Sustav, koji uz policiju uključuje i pravosuđe, u ovom trenutku u percepciji velikog dijela javnosti ima brojne i značajne slabe točke, treba mijenjati na bolje, dodao je.

“To se odnosi na prevenciju kriminaliteta, puno aktivnije djelovanje i prisutnost policije na terenu i u zajednici, te na učinkovitost pravosuđa”, zaključio je Kotur.

Komentari