Gradonačelnik Petrinje protiv zbrinjavanja radioaktivnog otpada u Čerkezovcu

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović izrazio je u srijedu nezadovoljstvo zbog odluke Ministarstva zaštite okoliša i Sisačko-moslavačke županije da prostor bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac u općini Dvor namjeni za izgradnju Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Dumbović je podsjetio da je Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada nuklearne elektrane Krško dobio 31. ožujka od Ministarstva zaštite okoliša i energetike na uporabu prostor bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac u općini Dvor gdje se planira formirati Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada

Takvu odluku Fonda u vremenu pandemije koronavirusa i posljedica snažnog potresa u Zagrebu, urušavanja gospodarstva, zabrinutosti i straha ocijenio rijetko viđenim licemjerjem i podcjenjivanjem građana, a župana sisačko-moslavačkog Ivu Žinića i ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića grobarima i elementarnom nepogodom te županije.

“Razlog za to je poznat, u skoroj budućnosti tu se planira napraviti odlagalište radioaktivnog otpada iz NEK-a. Očito, pomno izabrani trenutak za pokretanje aktivnosti, jer dok smo u izolaciji i svaki dan sa strepnjom iščekujemo vijesti o novooboljelim i umrlim sugrađanima, nemamo vremena misliti o očuvanju i zaštiti prirode i okoliša, niti imamo mogućnost organizirati se ili prosvjedovati protiv ovakve odluke”, poručio je Dumbović.



Dumbović: Može li regionalni park na svom području skladišti radioaktivni otpad?

Osvrnuvši se na pitanje zaštite Zrinske i Trgovske gore, Dumbović je istaknuo da su na svašta navikli i svašta vidjeli.

“Od toga da moju borbu protiv odlagališta radioaktivnog otpada u srcu Zrinske gore župan Žinić proglašava politikanstvom, do toga da isti župan obilazi odlagališta po Sloveniji i objašnjava kako je dobro i korisno biti destinacija radioaktivnog otpada i smeća. A onda u Petrinju na promociju knjige o prirodnim ljepotama Zrinske gore dovede ministra Ćorića”, rekao je Dumbović.

Ako župan i ministar tako daju podršku da se Zrinska gora proglasi regionalnim parkom, upitao se može li onda regionalni park na svom području skladišti radioaktivni otpad.

“To je pljuska i podvala građanima naše ionako siromašne i nerazvijene županije. Sasvim je jasno da nam uz ovakvu vlast nema niti radnih mjesta niti autoceste, nema napretka niti budućnosti”, ocijenio je Dumbović.

Svoje negodovanje ranije je izrazio i ministar vanjske trgovine BiH Staša Košarac koji tvrdi da bi gradnja odlagališta radioaktivnog otpada na pograničnom području dviju zemalja mogla ugroziti 250.000 ljudi iz sliva rijeke Une.

Fond je u utorak priopćio kako će se tijekom projekta kontinuirano surađivati s lokalnom i općom javnosti, te prekograničnim dionicima i, ako se potvrdi da lokacija neće imati štetan utjecaj na okoliš, uslijedit će postupak ishođenja lokacijske i građevinske dozvole.

Komentari