GRADONAČELNIK IDE PO VEĆI ZALOGAJ Saborski zastupnik koji pliva kontra struje namjerava postati župan i reformirati sustav

Darko Tomas / CROPIX

Iako smo u razdoblju u kojem gotovo nitko ne zna što donosi korona kriza i jesmo li uopće zakoračili u nju, ili pak ono najgore tek dolazi, političarima su na pameti i procesi koji su im najvažniji za dolazak ili ostanak na vlasti, a time i bilo kakvim mogućnostima za djelovanje, ili kao što viđamo iz dana u dan kroz velike afere – korupcijske radnje.

Lokalni izbori 2021. bit će više nego zanimljivi jer su mnogi lokalni šerifi na izdisaju, ili love zadnju slamku spasa za novi mandat. Dok galopirajuća ljevica namjerava napasti Bandićev Zagreb i svi se pitaju što kuha njegov koalicijski partner HDZ, važna bitka odigrat će se i za Zagrebačku županiju. Županija koju kroji 9 strateški važnih gradova i 25 općina, važna je i zbog političkog kapitala koju vlast u tolikom broju jedinica donosi, a to znači mogućnost jačanja političke organizacije, podizanja novih ogranaka i širenja krugova djelovanja.

Osim toga, ovakav sustav koji je skrojen po mjeri onih koji ga koriste kako bi godinama vladali i održavali status quo, za sobom nosi i činjenicu da se sve strateške i opipljive odluke i promjene za lokalno stanovništvo zapravo ne mogu napraviti bez podrške županije, župana i njegovih ljudi.

Osim starih dobropoznatih lica koja su opet nadvila kandže nad Zagrebačkom županijom, sve se više šuška kako je i mladi, ali sada već javnosti dobro znan političar Dario Zurovec (Fokus) odlučio napraviti korak više i od pozicije gradonačelnika Svete Nedelje, ući u ring za županiju. Upravo se činjenica o tome da se veliki i opipljivi kapitalni projekti ne mogu ostvariti bez podrške ili vlasti u županiji, spominju kao razlog zbog kojih Zurovec i njegovi ljudi žele na lokalnim izborima osvojiti ključeve Zagrebačke županije.



Zurovec je poznat jer je u Svetoj Nedelji napravio, za naše podneblje, vrlo neobičan i nepoznat potez i ukinuo prirez, dok je među poduzetničkim miljeom poznat kao gradonačelnik koji radi na stvaranju poduzetničke oaze, što potvrđuje i Rimac i njegovo uspješno poslovanje. Osim toga, njegova stranka Fokus postala je parlamentarna uz takozvanu koaliciju centra, no ulaskom u Sabor razišli su se s Marijanom Puljak i Dalijom Orešković koje su tad vrlo brzo Zurovca zamijenile Ankom Mrak Taritaš.

Klasični liberal kontra svih

Zurovec se javno zalaže za ideju klasičnog liberalizma i to je pokazao kao gotovo jedini političar koji se usprotivio Zakonu o obnovi Zagreba od potresa riječima da će to biti “pljačka stoljeća”, čime je zaplivao protiv brojnih struja i postao neprijatelj broj 1 brojnih političara, ali i razno-raznih interesnih skupina koje jedva čekaju da započne famozna obnova privatne imovine javnim novcem. Pitali smo Zurovca jesu li točna šuškanja u kuloarima kako se namjerava kandidarati za župana i on je spomenuo upravo tezu koju smo napisali, a to su veće ovlasti koje županije donosi pred onim gradonačelničkim i načelničkim.

“Često me pitaju to pitanje u zadnje vrijeme za kandidaturu za županiju. Ono što je sigurno da ćemo kao Fokus ‘napasti’ županiju s obzirom da glavne prometnice, projekti škola te zdravstvo spadaju pod ingerenciju županije, a htjeli bi da se o istim institucijama bolje brine”, rekao je Zurovec i dodao kako će o imenima izvijestiti kad dođe vrijeme za to.

Vidjet će se hoće li njegove ideje i rad doći na plodno tlo i kapitalizirati se na predstojećim izborima, ili će mu građani okrenuti leđa kao što se recimo u nekoliko navrata dogodilo bjelovarskom gradonačelniku Hrebaku koji zagovara i provodi slične protržišne politike, ali je na koncu zaključio da svoj politički put može nastaviti jedino stiskom ruke Andreju Plenkoviću i HDZ-u.

Komentari