Građani u Zagrebu pozvani na mjerenje gustoće kostiju

Zagrebački Gradski ured za zdravstvo u suorganizaciji sa Hrvatskim društvom za osteoporozu provodi probir na gustoću kostiju te poziva građane da se predbilježe za pregled i odazovu toj akciji u sklopu javnozdravstvene kampanje “Aktivno za zdravlje kostiju”.

Akcija probira odvija se svakoga ponedjeljka i srijede u prostoru Hrvatske udruge za osteoporozu, Kruge 44, a probiru je do sada pristupilo 140 Zagrepčanki i Zagrepčana.

Provodit će se do kraja godine, a zainteresirane građane pozivaju da se predbilježe za pregled na broj telefona 091/ 2332 723.

Iz Grada ističu da stručnjaci upozoravaju kako će jedna od tri žene i jedan od pet muškaraca starijih od 50 godina u svijetu doživjeti osteoporotični prijelom.



Stoga naglašavaju važnost prevencije i rane dijagnostike osteoporoze, a posebno u vrijeme pandemije koronavirusa kad je većina kroničnih bolesti, pa tako i osteoporoza, stavljeno u drugi plan.

U 2020. godini u Hrvatskoj je evidentirano ukupno 111.728 osoba s dijagnozom osteoporoze, a preko 90 posto dijagnosticiranih su žene.

Od prijeloma bedrene kosti u 2020. umrle su 652 osobe, 455 žena i 197 muškaraca.

Iz Gradskog ureda za zdravstvo upozoravaju kako je osteoporoza velik javnozdravstveni problem u svijetu i Hrvatskoj, ponajprije zbog starosti populacije i načina života, a najčešće se može lako otkriti i uspješno liječiti.

Osnovne komplikacije osteoporoze su prijelomi koji uzrokuju veliku invalidnost, a prijelomi bedrene kosti i veliku smrtnost. Više od 60 posto prijeloma može se jednostavno spriječiti, prije svega ranom dijagnostikom i pravodobnim liječenjem, stoji u priopćenju.

Komentari