Građani u Argentini glasaju na međuizborima

Argentinci glasaju na međuizborima koji će uspostaviti ravnotežu snaga u Kongresu, a vladajuća Peronistička stranka bori se da izbjegne gubitke koji bi mogli potkopati njezinu većinu u Senatu prisutnu gotovo 40 godina.

Glasat će se za polovicu mjesta u donjem Zastupničkom domu i za trećinu u Senatu, s biračima koji su usredotočeni na ogromnu inflaciju veću od 50 posto i visoku razinu siromaštva, koji su rezultat pandemije covida-19.

“Podržavam svaku drugu stranku koja ima mogućnost ojačati oporbu”
Peronistička koalicija lijevo orijentiranog predsjednika Alberta Fernandeza nastoji preokrenuti poraz na predizborima u rujnu, koji bi, ako se ponovi, mogao sputati vladajuću stranku u sljedeće dvije godine.

“Fernandez bi morao provesti drugu polovicu svog mandata s malo političke moći, kao dio koalicije ispunjene unutarnjim pritužbama i s gomilom ekonomskih problema koje treba riješiti, počevši od inflacije”, rekao je Ignacio Labaqui, argentinski analitičar u njujorškoj konzultantskoj kući Medley Global Advisors.



Većina istraživanja javnog mnijenja očekuje poraz nakon što je vlada izgubila na potpori zbog zatvaranja zbog covida-19, spiralne inflacije i valute koja je u odnosu na američki dolar rekordno niska unatoč strogoj kontroli kapitala.

“Podržavam svaku drugu stranku koja ima mogućnost ojačati oporbu”, rekao je Nicolás Corzo, 40-godišnji zaposlenik u financijskom sektoru u Buenos Airesu.

Vladajuća koalicija drži 41 od 72 mjesta u Senatu i čini najveći blok u donjem domu. Ako nedjelja prođe loše, riskira da izgubi većinu u Senatu.

Fokus će biti na rezultatu donjeg doma u gusto naseljenoj pokrajini Buenos Airesu, peronističkom uporištu u kojem bi poraz Fernandezove koalicije bio bolan. Ključna je izborna utrka za Senat u pokrajinama kao što su La Pampa, Chubut i Santa Fe.

Veliki poraz oslabio bi Fernandeza jer raste pritisak da se sklopi novi dogovor s Međunarodnim monetarnim fondom o otplati duga većeg od 45 milijardi dolara koje zemlja proizvođač žitarica ne može izvršiti. To bi moglo potaknuti

rekonstrukciju vlade kao što je to učinio primarni poraz i podijeliti vladu između umjerenih i radikalnih.

Yanina Cabral, 34, koja vodi slastičarsku tvrtku u gradu Santa Rosa, rekla je za Reuters da je i dalje za peroniste. “Moj glas je za vladajuću stranku. Dolazim iz peronističke obitelji i vidim da vladajuća stranka dobro radi”, rekla je.

Komentari