Građani koji su ostali bez domova moraju iseliti do 15. rujna iz doma Cvjetno naselje: nisu čuli ni “r” od rješenja

Tomislav Krišto/Cropix

Dok se za Zakon o obnovi od potresa čeka povratak zastupnika u saborske klube, Vlada i grad još uvijek pokušavaju riješiti problem tristotinjak građana koji su zapeli u studentskom domu.

Predstavnici ministarstva graditeljstva posjetili su tristotinjak ljudi koji i dalje žive u studentskom domu u Cvjetnom naselju, ali nisu donijeli vijesti koje su privremeni stanovnici doma htjeli čuti. 285 privremenih stanovnika studentskog doma nestrpljivo su čekali predstavnike ministarstva i informacije gdje će ih iseliti prije nego što se u dom vrate studenti.

Ali po izlasku nije bilo zadovoljstva jer, kažu, od ministarstva nisu čuli ni “r” od rješenja njihovih problema. „Navodno bi u četvrtak trebali dobiti, kako su rekli neka rješenja, neko stambeno zbrinjavanje, sad hoće li to biti hostel ili financiranje nekakvog najma, ne znamo“, tvrdi stanarka Džana Kahteran Hodžić.

Iz doma u Cvjetnom naselju će ih iseliti do petnaestog rujna najavili su iz ministarstva. Vedran Blažeka rekao je tako da ima više lokacija o kojima se razmišlja no da nije u mogućnosti otkriti o kojima se radi. Obećao je da će obavijestiti medije kada se sklope ugovori.



Prema neslužbenim informacijama studentske sobe zamijenit će sobama u hostelu. Nova adresa trebao bi im biti zagrebački hostel Arena koji ima 120 slobodnih soba s više od 230 kreveta. Svaka soba ima sanitarni čvor, imaju i sobu za rekreaciju te i dalje tri besplatna obroka dnevno. A oni kojima će djeca uskoro trebati u školske učionice nisu sretni hostelskim rješenjem.

„Jako jako dobro ću razmislit, ne znam, pokrenut ću se u nekakve obnove sama ako treba, jednostavno nakon pet mjeseci ovo je već dosta, jednostavno dosta“, ljutita je Silvija.

Istog je mišljenja i njezina sustanarka Kata Vrebac koja bi bila najsretnija, kaže, kada bi se mogla vratiti kući. Gabrijela Drndić pak samo želi znati točne informacije o tome kako će izgledati život njezine obitelji.

„Da nam se kaže bit ćete šest mjeseci, godinu dana u hostelu, a za to vrijeme će se riješit to to i to, ali opet bit u hostelu i očekivat svaki dan šta će bit dalje, šta će se riješit, mislim da je sad to već malo previše za naše živce“, zaključila je za Novu TV.

Za obnovu domova građani trebaju čekati zakon koji bi trebao biti gotov za dva tjedna. Dosad smo iz EU dobili 89 milijuna eura, ali većinom za obnovu škola i bolnica te privremeni najam građana. Iako se čeka još 500 milijuna eura novca Europske unije, još se uvijek ne zna tko će koliko dobiti jer je šteta u Zagrebu procijenjena na deset milijardi eura.

 

 

Komentari