Grad Zagreb potvrdio prijave za nadriliječništvo, ali ne navodi protiv koga

Marko Todorov / CROPIX

Protiv zaposlenice Dječje bolnice Srebrnjak koja je pružala zdravstvenu zaštitu bez odgovarajuće stručne spreme, te drugih, nepoznatih zaposlenika bolnice, Grad Zagreb podnio je kaznenu prijavu za nadriliječništvo, priopćila je u četvrtak gradska uprava, ne navodeći o kome je riječ.

“Grad Zagreb podnio je kaznenu prijavu protiv jedne zaposlenice, te nepoznatih osoba – zaposlenika Dječje bolnice Srebrnjak zbog osnovanih sumnji da su u razdoblju od 17. travnja 2015. do 06. svibnja 2016. godine u ugovorenoj ordinaciji za pedijatrijsku gastroenterologiju pacijentima pružali zdravstvenu zaštitu, provodili dijagnostičke postupke te određivali terapiju iako za to nisu bili ovlašteni”, izvijestia je Služba za informiranje Grada Zagreba, nakon što su liječnici i zaposlenici Srebrnjaka danas prosvjedovali protiv takvih optužbi.

Na prosvjed su se odlučili nakon što je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević na sjednici gradskog odbora za zdravstvo u utorak prozvala bivšeg ravnatelja bolnice Boru Nogala i samu bolnicu za nadrilječništvo.

Na prosvjedu je, između ostaloga, istaknuto da nadrliječnik ne može biti netko tko ima licenciju – kao sam Nogalo.



U priopćenju koje je u četvrtak popodne poslano iz Grada Zagreba “u cilju pravilnog informiranja javnosti”, stoji da je za nadriliječništvo prijavljena ženska zaposlenica bolnice koja nije liječnica, te nepoznate osobe, zaposlenici Dječje bolnice Srebrnjak, “koje su joj to omogućile i na isto je poticale”.

Prijava je, dodaju, zasnovana na izvješću koje je Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) napravilo o kontroli Srebrnjaka za 2015. i 2016., te na temelju očitovanja bolnice na to izvješće.

“Tadašnje rukovodstvo bolnice u očitovanju na izvješće HZZO-a nije opovrgnulo tako teške optužbe, pa niti makar osporilo utvrđene činjenice. Grad Zagreb angažirao je profesionalnu pomoć odvjetnika koji je potvrdio da temeljem tako utvrđenih činjenica mora slijediti kaznena prijava”, stoji u priopćenju.

Početkom prosinca Upravno vijeće bolnice zbog proceduralnih nepravilnosti u zapošljavanju smijenilo je  Nogala s dužnosti ravnatelja Srebrnjaka. Od tada Nogalo, kojeg je podržao dio zaposlenika Srebrnjaka, tvrdi da je povod njegovoj smjeni želja za preuzimanjem projekta bolnice vrijednog 60 milijuna eura.

Optužbe za nadriliječništvo nazvao je smiješnima, te rezultatom “patološke mržnje dviju žena – Ane Stavljenić Rukavine i Jelene Pavičić-Vukićević”.

Nogalo: Ovo je rezultat patološke mržnje dviju žena

Komentari