Grad Zagreb planira uvesti obavezne maskice u javnom prijevozu, evo tko će ih morati nositi

Matija Djanjesic / CROPIX

U Hrvatskoj još nema eksponencijalnog rasta oboljelih od Covida-19, tvrdi ministar zdravstva Vili Beroš, ali činjenica je da jučerašnjih 30 novooboljelih zvoni na oprez.

Popuštanje mjera, odnosno vraćanje svakodnevnih aktivnosti, otvaranje granica i dolazak većeg broja turista povećali su broj oboljelih, a svemu je dodatno pridonijela i činjenica da je popustio i osobni oprez, odnosno malo je onih koji se pridržavaju mjera i preporuka koje nisu bile ukinute. Uz sve to, i teniski turnir u Zadru, organiziran prilično nonšalantno i bez poštovanja osnovnih epidemioloških mjera, postao je primjer kako se u doba korone epidemiološka pravila ne smiju kršiti jer posljedice mogu biti nesagledive.

Sporni kontakt

U problemu se našao i premijer Andrej Plenković, koji se, između ostalih, susreo i s, kako je jučer potvrđeno, na koronu pozitivnim srpskim tenisačem Novakom Đokovićem. Premda se nije dulje zadržavao na turniru, niti se rukovao s tenisačima, uključujući i Đokovića, otvorilo se pitanje mora li premijer u samoizolaciju. Prvi hrvatski epidemiolog Krunoslav Capak tvrdi da to nije potrebno jer je susret trajao manje od tri minute, a bliskim se smatra kontakt licem u lice na otvorenom sa zaraženim dulji od 15 minuta.

“Oni koji borave u zatvorenom prostoru sa zaraženim dulje od 15 minuta ili na otvorenom također 15 minuta licem u lice šalju se u samoizolaciju. To su naše epidemiološke procjene otkako je počela epidemija koronavirusa. Kratko tapšanje po ramenu ne smatra se bliskim fizičkim kontaktom”, kaže prof. dr. Branko Kolarić iz Nastavnog zavoda ‘Dr. Andrija Štampar’.



Dodaje da je premijer vjerojatno obavio epidemiološki intervju, nakon kojeg je epidemiolog i odredio potrebne mjere. Naglašava da je očito potrebno učiniti više reda na raznim događajima jer su svi postali previše opušteni.

Nakon malo više od mjesec dana ‘općeg opuštanja’ situacija s povećanim brojem oboljelih govori da se važeće preporuke, na koje se, očito, zaboravilo, i dalje moraju poštovati. U javnom gradskom prijevozu teško je vidjeti masku, a ni konobari u kafićima nisu pod ‘punom borbenom opremom’.

Zahtjev stožeru

Kako se doznaje od ravnatelja zagrebačkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’, dr. Zvonimira Šostara, vjerojatno će gradski epidemiolozi uskoro zagrebačkom stožeru civilne zaštite predložiti obvezno nošenje zaštitnih maski u tramvajima i autobusima.

Činjenica je da tramvajski promet u središtu grada Zagreba ne funkcionira, pa većina tramvaja prolazi kroz Vodnikovu, zbog čega u vrijeme odlaska i dolaska na posao u njima vlada velika gužva, a sve bez ikakve zaštite na licima putnika.

Nenošenje maski u javnom prijevozu ne bi se kažnjavalo, ali osoba bez zaštite ne bi mogla ući u tramvaj ili autobus. I konobari bi, kao i prodavači u dućanima, također morali nositi zaštitne maske jer tako štite i sebe i druge.

Granični režim

Osim toga, predsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite, Davor Božinović, najavio je za jučer odluku o novom režimu na graničnim prijelazima sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom. Vjerojatno će se ponovo uvesti 14-dnevna samoizolacija za građane koji dolaze iz tih država, ali i iz Sjeverne Makedonije i s Kosova.

O nekom većem zatvaranju zbog korone više se ne govori ne samo u Hrvatskoj nego ni u drugim zemljama jer gospodarstvo takve mjere više ne može izdržati.

Švedski model

Mnogi kažu da se, zapravo, trenutno u Europi primjenjuje tzv. švedski model, ali epidemiolozi odbijaju to tumačiti kao život bez zaštitnih mjera. I ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kaže da su Šveđani sve vrijeme imali određene preporuke, a one vrijede i dalje. To znači bez bliskog kontakta uz maksimalnu higijenu i socijalnu distancu. Što se pak tiče događaja u Hrvatskoj u ovom trenutku, Capak kaže da se malo tko pridržava epidemioloških mjera i to je nužno promijeniti kod svakog na osobnoj razini. ‘Naprosto, valja shvatiti da korona nije nestala, ali moramo naučiti živjeti s njom’.

Ne namjeravaju se zabraniti događaji na kojima se okuplja veći broj ljudi, ali organizatori će ubuduće, na temelju zadarskog slučaja, morati više brige posvetiti preporukama epidemiologa, poglavito onoj o distanci od barem metar i pol. Za sve sportske priredbe vrijedi pravilo da popunjeno ne smije biti više od trećine tribina, odnosno stadiona, što se, primjerice, u Zadru nije poštovalo.

Mjere u bolnicama

Zbog većeg broja zaraženih jučer su zdravstvene ustanove dobile novi naputak ministra zdravstva, u kojem su sve bolnice obvezne osigurati određeni broj kreveta za oboljele od Covida-19. Za sve županije u kojima ima novooboljelih, uključujući i Zagreb, posjeta u bolnicama nema do daljnjega.

Osim toga, sve mjere zaštite, što znači obvezno nošenje maski u bolničkom krugu i za zdravstvene djelatnike i za pacijente, i dalje su na snazi, kao i testiranje onih koji trebaju neku operaciju ili invazivnu pretragu.

“I dalje imamo odjel za oboljele od Covida-19 sa 12 kreveta, a trenutno su prazni. No, s tzv. elektivnim operacijama nastavljamo jer u suprotnom bi to moglo biti jako loše za naše pacijente, čak i ako zahvat koji trebaju, objektivno, može pričekati”, objašnjava v.d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice prof. dr. Mario Zovak.

Dodaje da su baš operacije koje nisu hitne postale velik svjetski problem. Nedavno je u The Lancetu objavljeno da je tijekom koronakrize na čekanju bilo čak 28 milijuna pacijenata.

U svakom slučaju, povećan broj oboljelih u Hrvatskoj putokaz je za buduće ponašanje, odnosno zauzdavanje prpošnosti za koju još nije vrijeme, piše Jutarnji list.

Komentari