Grad Zagreb oglasio se povodom puštanja u promet rotora Remetinec

Tomislav Kristo / CROPIX

Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet priopćenjem se oglasio o prometnim gužvama nastalim nakon završetka radova i puštanja u promet zagrebačkog rotora.

“Povodom medijskih upita vezanih za puštanje rotora Remetinec u promet, obavještavamo Vas da je temeljem ishođene građevinske dozvole, izvođenje projekta bilo potrebno definirati kroz dvije uporabne cjeline.

U skladu s navedenim, u nedjelju u jutarnjim satima je provedeno puštanje u promet prve uporabne cjeline koja obuhvaća cestovne prometnice na rekonstruiranom rotoru, izvedene tunelske podvožnjake i sve pristupne cestovne pravce iz Remetinečke ceste, Dubrovačke avenije, Jadranske avenije i Jadranskog mosta.

Kretanje prometnih tokova u zoni obuhvata rotora se kontinuirano prati. Određena čekanja u zoni obuhvata rotora rezultat su promjena prometnih tokova koje su se u posljednjih godinu dana dogodile u zoni obuhvata (promijenjene navike kretanja vozila zbog privremene regulacije prometa).



Terenskim promatranjem u jutarnjem vršnom opterećenju utvrđeno je da većina vozila za lijeva skretanja koristi isključivo lijevi prometni trak, dok je propusna moć desne prometne trake neiskorištena.

Sukladno navedenom, tijekom današnjeg dana poduzet će se slijedeće aktivnosti:

– preprogramiranje semaforskog programa u jutarnjem vršnom periodu: zapadnom privozu se povećavana propusna moć za 34 %. Ova promjena je moguća bez bitnog narušavanja propusne moći ostalih kretanja, s obzirom na očekivano bolje korištenje svih prometnih trakova u prstenu kružnog toka;

– preprogramiranje semaforskog programa u jutarnjem vršnom periodu: jutarnje iskustvo odmah se aplicira za poslijepodnevnu situaciju, kako bi se povećala propusna moć sjevernog privoza za 17 % (povratak iz Grada prema Novom Zagrebu i Remetincu) te zapadnog privoza za 11 %;

– ispitivanje video-senzora je pokazalo da isti rade kvalitetno i pouzdano u uvjetima složenih vođenja prometnih tokova, pa će raskrižje raditi ovisno o prometu 24/7″, piše u propćenju Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

Komentari