Grad Zagreb odlučio da nastave u školama neće biti. Reagiralo i ministarstvo: To je neprihvatljivo!

Tom Dubravec / CROPIX

U ponedjeljak 11. svibnja osnovne škole i vrtići otvorili su svoja vrata za najmlađe te je počela nastava za djecu zaposlenih roditelja. No, to ne vrijedi za Zagreb. Gradski je ured objasnio da će se u zagrebačkim školama djeca samo čuvati, a nastave neće biti. Nastavu će pratiti online.

“Zaštita prava na dostupnost obrazovanja svima, pod jednakim uvjetima, kao i zaštita drugih dječjih prava i interesa, no prije svega, njihova zdravlja i sigurnosti, prioriteti su Grada Zagreba. Stoga je jedino logično da zagrebački učitelji nastave s nastavom na daljinu za sve učenike iz svog razrednog odjela, pa i za one koji će od 11. svibnja biti zbrinuti u školama”, stoji u odgovoru koji potpisuje pročelnik Ureda Ivica Lovrić.

Objašnjavaju da su naputak donijeli na sastanku ravnatelja osnovnih škola i predstavnika Gradskog ureda za obrazovanje 7. svibnja.

“Spomenuti naputak rezultat je činjenice da su preporuke resornog ministarstva diskriminatorne te ne poštuju Ustav Republike Hrvatske, kao ni prava i interese djece”, napisao je Lovrić. Objašnjava da je činjenica da će u škole u Zagrebu doći samo 5 posto djece, a u škole u Hrvatskoj tek 3 posto djece, eklatantan primjer kršenja prava djece na jednako obrazovanje. Napominju i da škola preko televizije ni pedagoški ni obrazovno nije prihvatljiva niti odgovarajuća alternativa za redovnu nastavu.



”Gradski ured nema takve ovlasti, tako da smatramo odluku potpuno neprihvatljivom. Odluka Vlade je jasna, učenici se vraćaju na nastavu”, odgovorili su za Dnevnik.hr iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Komentari