Grad Zagreb: Hostel Arena ne udovoljava epidemiološkim uvjetima za karantenu

Karantena za one koji trebaju biti u samoizolaciji nije se mogla iz gradskog Tomislavovog doma preseliti u Hostel Arenu jer taj gradski hostel ne udovoljava epidemiološkim uvjetima, poručili su u ponedjjeljak iz Ureda zagrebačkog gradonačelnika.

Naglašavaju kako bi poduzimanje svih potrebnih epidemioloških mjera i dodatnih građevinskih zahvata u Hostelu Arena u svrhu karantene bilo financijski zahtjevno, a ne bi bilo u interesu djece koja prostor već koriste. U tom je hostelu, naime, trenutno smješteno preko 100 djece sportaša, mladih Kineza različitih uzrasta koji od listopada 2019. borave u Hrvatskoj.

“Prema navodima epidemiologa Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’, za osiguranje organizirane karantene u objektu potrebno je udovoljiti osnovnim uvjetima – odvojena soba i kupaonica s adekvatnom ventilacijom za svakog korisnika. Navedene uvjete objekt Hostel Arena ne zadovoljava”, istaknuli su u priopćenju iz Ureda zagrebačkog gradonačelnika.

Time su reagirali na javne prozivke da se karantena iz gradskog Tomislavovog doma na Sljemenu trebala preseliti u gradski Hostel Arenu, umjesto u privatni ‘Hotel I’. Mediji navode da je ta odluka izazvala pitanja o tome zašto se koriste za karantenu privatni, a ne gradski objekti, te koliko novca treba platiti privatnom vlasniku.



U priopćenju navode i kako je za rad karantene potreban i niz drugih uvjeta poput osigurane dostave hrane, osoblje za praćenje zdravstvenog stanja kontakata, dnevno mjerenje temperature i praćenje respiratornih simptoma, transport za osobe koje razviju simptome, odlaganje otpada, prostora za nečisto rublje i drugo.

U Hostelu Arena trenutno smješteno 100-tinjak mladih kineskih sportaša

Iz Ureda gradonačelnika Milana Bandića ističu da je u Hostelu Arena trenutno smješteno preko 100 djece sportaša, mladih Kineza. Riječ je, kažu, o projektu kojim se ta djeca, uz hrvatske trenere uključuju u sustav sporta Hrvatske – treniraju u hrvatskim klubovima učeći od hrvatskih sportskih stručnjaka kako ostvariti vrhunske rezultate.

Naglašavaju kako taj projekt “predstavlja novu viziju sportske budućnosti kao i priliku za međusobnu razmjenu učenika, učenje i suradnju, povezujući pri tome zemlje različitih krajeva svijeta. Održava se u suradnji Grada Zagreba, Hrvatskog olimpijskog odbora i Kineziološkog fakulteta”.

Napominju i kako su odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite od 19. ožujka obustavljena sva sportska natjecanja i organizirani treninzi te su prestali s radom svi sportski, rekreacijski i fitness centri. Ta mjera je, dodaju, prekinula sve aktivnosti mladih Kineza, koji se nisu mogli vratiti u Kinu te se trenutno nalaze u Hostelu Arena. Ističu i kako je Zagrebački holding – podružnica Vladimir Nazor u suradnji s Kineziološkim fakultetom obvezan i odgovoran osigurati skrb, sigurnost i zdravlje te djece, jer im u ovom trenutku navedeni objekt predstavlja dom.

“Objavom netočnih i neprovjerenih informacija stvara se dodatna uznemirenost ionako zabrinute djece, daleko od vlastitog doma i obitelji”, poručuje se u priopćenju iz Ureda zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Komentari