Grad Zagreb gradi zgradu za obitelji koji su u potresu ostali bez domova. Evo gdje i kada

Goran Mehkek / CROPIX

Neće tako skoro, ali hoće – natječaj je spreman, trebaju ga samo raspisati i nova zgrada u Podbrežju može polako početi nicati. Plan je to za peto zdanje u naselju koje je, po modelu zagrebačke stanogradnje ukupno trebalo imati 11 zgrada, otkrivaju u Gradskoj upravi, u kojoj kažu kako će nova deveterokatnica u početku biti isključivo za one koji su u potresu ostali bez svojih domova.

Pripremili su kriterije po kojima bi se trebala izraditi projektna dokumentacija građevine radno nazvane “A11”, a sljedećeg bi je tjedna trebali pustiti u javno nadmetanje. Onaj tko će dokumentaciju izrađivati, procjenjuje se, radit će to za 5,2 milijuna kuna, što je iznos bez PDV-a. Podzemna garaža, zeleni krov, videonadzor i klima u svakom stanu samo su dio onog što će projektanti morati smisliti i za što će morati naći najbolje rješenje.

“Planira se gradnja minimalno 270 stanova”, kažu iz Grada, objašnjavajući kako će se čitava zgrada prostirati na otprilike 25.500 četvornih metara.

Još otprilike 800 kvadrata rezerviranih će biti za poslovne prostore koji će se, baš kao i u četiri trenutačno izgrađene zgrade, nalaziti u prizemlju građevine. Jednosobnih stanova bit će 104, jednoipolsobnih 77, s dvije sobe 31, s tri 29, dok će dvoipolsobnih stanova biti 23, a troipolsobnih tek šest.

A koliko bi novih 270 stanova trebalo otprilike stajati?

“Ne možemo to još znati, dok ne bude gotova projektna dokumentacija koja će nam omogućiti uopće raspisivanje natječaja za izvođače radova, ali procjena je oko 45 milijuna kuna”, kažu u Gradu, u kojem su, netom nakon potresa 22. ožujka, za obitelji koje su ostale bez domova najavili izgradnju 600 stanova. Zašto sad ipak niti 300?

“Idemo prvo s jednom zgradom, a vjerojatno ćemo ići i s drugom, to će vam biti tih šestotinjak stanova “, odgovaraju iz Gradske uprave.

Ne zna se kad bi se točno mogli useliti prvi stanari, piše Večernji list.

Komentari