Grad Varaždin traži uplatu od 10.000 kuna jer im je nanesena reputacijska šteta

Zeljko Hajdinjak / CROPIX

“Gospodine Rožiću, svojim neprimjerenim i netočnim izjavama neosnovano aludirate na neodgovornost Grada Varaždina u problematici i djelatnostima za koje Grad nije nadležan niti može postupati, čime ste počinili reputacijsku štetu Gradu Varaždinu, narušivši ugled gradonačelnika i vijećnika Grada Varaždina, ponajviše stvaranjem negativne percepcije o Gradu Varaždinu i njegovim službama kao neodgovornim, iako to nisu, što kod građana koje ste doveli u zabludu izaziva i može izazvati neprimjerene komentare na Facebook-profilima različitih portala”.

Dio je to dopisa koji je stigao na adresu predsjednika varaždinskog 7. mjesnog odbora Biškupec Jurja Rožića koji je nakon nesreće na cestovno-pružnom prijelazu u Biškupcu u srpnju prošle godine napisao da je za nju odgovoran i Grad.

Ignorirao dopis

Nije prošlo puno vremena i na njegovu adresu stiglo je pismo s pečatom gradonačelnika Ivana Čehoka, no s vlastoručnim potpisom njegova zamjenika Zlatana Avara koji od Rožića traži da zbog iznesenih optužbi na poslovni račun Grada Varaždina uplati 10.000 kuna naknade za “reputacijsku štetu”!

“Ujedno zahtijevamo i da se javno ispričate putem javnog medija, u protivnom će Grad biti prisiljen podnijeti tužbu radi naknade štete te sudskim putem zahtijevati javnu ispriku. Grad novac planira dati u humanitarne svrhe potrebitim građanima”, napisao je Avar.



Rožić je dopis ignorirao i poručio da ne namjerava platiti tih 10.000 kuna jer ne smatra da je išta skrivio. Kad je slučaj dospio u javnost, gradonačelnik Čehok rekao je da on s dopisom nema ništa. Novinari Večernjeg lista nazvali su njegova zamjenika.

“Da, ja sam potpisao taj dopis i ne vidim tu ništa sporno”, rekao je Avar. Napomenuo je da je Rožić još 2018., kad se uređivala Gospodarska ulica”, izjavio da je komunalno poduzeće Varkom zaboravilo ugraditi cijevi.

“Nakon tri dana vidio je da je pogriješio i ispričao se. Sad je opet imao ispad i nakon tragedije na rampi prema Biškupcu rekao da je Grad kriv, iako jako dobro zna koje su ingerencije Grada. Nije to prvi put da Rožić tako reagira prema Gradu i zato smo mu uputili dopis koji sam ja potpisao. Ne bježim od toga. To je bio dopis, nismo išli na sud, ali mora postojati odgovornost za izgovorenu riječ u politici”, istaknuo je. Kako to, pitali su novinari, da se odlučio za naknadu reputacijske štete, dosad malo poznatog termina u političkom životu.

U Čakovcu odmah tuže

“Ja nisam pravnik, ali pravnici znaju što je reputacijska šteta”, rekao je.

Slučaj iz Varaždina jedan je od neobičnijih načina djelovanja u političkom životu. Obično se odmah poseže za sudskim tužbama. U susjednom Čakovcu gradonačelnik i saborski zastupnik Stjepan Kovač (SDP) tako je tužio nezavisnog vijećnika Predraga Kočilu zbog napisa na Facebooku.

“On i Grad Čakovec otprije protiv mene vode kazneni postupak za uvredu i klevetu zbog mojih objava objavljenih prije lokalnih izbora 2017. Početkom ove 2020. zbog istih objava pokrenuo je i parnični postupak u kojem zbog pretrpljenih duševnih boli traži naknadu štete u visini od 50.000 kuna”, rekao je Kočila, piše Večernji list.

Komentari