Grad Split je možda dobio vijeće, ali zato županija još uvijek čeka na skupštinu!

Nedavno smo pisali o konstruiranju novog gradskog vijeća grada Splita. Tamo je na čelu vijeća došao Jakov Prkić. Iako to za sam grad predstavlja uspjeh, postavlja se pitanje što je sa županijom?

Što su birači rekli?

Prije točno dva mjeseca, 16. svibnja 2021. godine,  održan je prvi krug lokalnih izbora gdje se biralo i župana svih županija, pa tako i one Splitsko-dalmatinske. Tada je za župana izabran HDZ-ov Blaženko Boban, ali je i dalje aktualno pitanje tko će voditi skupštinu?

Skupština te županije sastoji se od 47 vijećnika, a rezultati izbora po broju mandata bili su sljedeći: 18 mandata iz HDZ-a i HSP-a, iz Mosta sedam, SDP-a šest, Koalicija ZA ima pet, po četiri HGS i stranka Centar, dok Domovinski pokret ima tri. Za sastaviti vlast je potrebna natpolovična većina.

Današnji neuspjeh

Na prvom pokušaju konstruiranja skupštine Most, Centar i koalicija ZA predložili su Ivicu Kukavicu (Most) za predsjednika, a Antu Pranića (ZA) za potpredsjednika Skupštine, no nisu imali dovoljno glasova jer je za taj prijedlog glasao 21, a suzdržanih je bilo 25 vijećnika – 18 iz HDZ-a i HSP-a, četvero HGS-ovaca i trojica iz Domovinskog pokreta.



Na današnjem, drugom pokušaju, odlučivalo se o prijedlozima da predsjednice skupštine budu Daša Dragnić iz Koalicije ZA te HDZ-ova Danica Baričević. Nisu prihvaćene. Niti jedna opcija nije dobila natpolovićnu većinu te je sama budućnost skupštine neizvjesna.

Izjave političara

Mostov Miro Bulj kaže kako su oni napravili sve što je u njihovoj moći: “Mi smo i prošli put dali rješenje, Ivicu Kukavicu. Sada nemamo većinu, ali nadamo se da će biti izražena volja birača. Most će ostati dosljedan i tražiti promjene.”

“Splitsko-dalmatinska županija je kao i njena skupština do sada bila najveća kočnica razvoj županije otkad je osnovana. Narod je rekao da želi promjenu i mi ćemo kao najjači oporbeni klub nastaviti na tome inzistirati. Birači su rekli da ne žele vladavinu HDZ-a i HGS-a”

Iz HDZ-a izjavu je dao Ante Sanader koji kaže: “Očekivali smo da će se dogoditi situacija kao u splitskom gradskom vijeću i da će sada ovdje župan dobiti podršku, no nažalost to se nije dogodilo. U interesu je naroda da se to dogodi.”

“Vidimo da ljudi koji su se pozivali na to da žele provoditi volju naroda sada to nisu napravili, dakle – dvostruki kriteriji. Mi ćemo imati prijedlog i na trećem pokušaju konstituiranja.”

“Pozivam ponovno sve demokršćanske stranke i sve stranke desnog centra da se pridruže da nađemo kandidata koji će moći voditi skupštinu. Ako su nam u interesu narod, građani, onda mislim da bi bilo korektno da se nađe rješenje.”

 

Komentari