Grad Bjelovar uvodi aplikaciju ‘SOM sport’ za transparentnije financiranje sportskih klubova

Ranko Suvar / CROPIX

Nakon što je prije gotovo godinu dana uveo aplikaciju Transparentno u Gradsku upravu kojom svi građani mogu vidjeti svaku isplatu iz gradskoga Proračuna, Grad Bjelovar putem aplikacije SOM sport provest će transparentnost i u svim sportskim klubovima Sportske zajednice Grada Bjelovara.

Danas je to potvrđeno potpisivanjem Ugovora o licenciji za aplikaciju SOM sport, kojega su potpisali gradonačelnik Dario Hrebak u ime Grada te Lorezno Gašparić, direktor tvrtke Fortis Labor, koja je i izradila aplikaciju.

Aplikacijom će se dobiti uvid u trošenje namjenskih sredstava iz gradskoga proračuna u sportu, odnosno uvid u trošenje javnoga novca i to u realnom vremenu.

“Na ovaj način točno će se znati i koliko koji klub ima sportaša, njihova dob i spol, statističke brojke na temelju kojih možemo planirati financiranje i raditi strategiju na području sporta Grada Bjelovara. Oni građani koji su možda izgubili povjerenje u sportske klubove, ovako će ga moći vratiti, a s druge strane klubovi će moći kontrolirati svoje trenere. Bilo je određenih sumnji da se nije transparentno ubirala članarina, da se novac koristio za plaćanje seniorskih uzrasta. Sada će roditelji vidjeti kamo ide njihov nova” istaknuo je bjelovarski gradonačelnik te je dodao kako je bilo skepse među klubovima radi uvođenja aplikacije, no ono što je važno je to da su svi na to na kraju i pristali.



“SOM sport će olakšati administrativne poslove klubovima, trenerima da mogu lakše obavljati svoje svakodnevne poslove. Putem aplikacije će se bilježiti i dolasci djece na treninge, što je jako važan podatak za roditelje, a trenerima će to biti vrlo jednostavno jer više neće morati nositi papire i bilježnice, već se sve radi putem mobitela u nekoliko sekundi. SOM Sport je u potpunosti razvijen i osmišljen u Hrvatskoj i to je jedinstvena aplikacija koja omogućava da klubovi vode cijeli operativni dio vlastitog djelovanja doslovce u par klikova. Svaki klub, ali i Grad Bjelovar u realnom vremenu znat će koliko je namjenskih sredstava isplaćeno, koliko je opravdano” rekao je Lorenzo Gašparić.

Gašparić ističe zadovoljstvo što je Grad Bjelovar prepoznao rješenje koje su razvijali u ZICER-u, Zagrebačkom poduzetničkom inkubatoru te je napomenuo kako je ideja da aplikacija da nikada ne bude dovršena, već da se stalno razvija te da od nje imaju koristi i Grad i klubovi, ali i svi ostali građani.

Na konferenciji za novinare, prilikom potpisivanja Ugovora sudjelovao je i tajnik Sportske zajednice Grada Bjelovara Alen Kiđemet koji je izrazio zadovoljstvo uvođenjem aplikacije koja će, kaže, i Sportskoj zajednici olakšati posao te dati stvaran uvid u broj sportaša u bjelovarskim klubovima.

Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak najavio je da uskoro takav sustav digitalnoga praćenja namjerava implementirati i u kulturne, vatrogasne i druge sektore u Bjelovaru koji se financiraju iz gradskog proračuna i putem javnih poziva, piše Gradonačelnik.hr.

Komentari