Grabar-Kitarović: Razina antisemitizma u Hrvatskoj među najnižima u svijetu

Goran Mehkek / CROPIX

Razina antisemitizma u Hrvatskoj među najnižima je u svijetu, ali u borbi protiv svih oblika mržnje potrebno je učiniti još i više, kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u petak u Jeruzalemu.

“Nedavno istraživanje pokazalo je da je razina antisemitizma u Hrvatskoj među najnižima u Europi i u svijetu, ali za mene je to još uvijek previše”, kazala je Grabar-Kitarović uoči susreta s izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom.

“Ali želim naglasiti da od promjene kaznenog zakona 2013. nijedan slučaj antisemitizma u Hrvatskoj nije ostao nezabilježen i takav trend trebamo nastaviti”.

Grabar-Kitarović je u četvrtak sudjelovala na Svjetskom forumu o holokaustu u Yad Vashemu, koji je bio posvećen skorašnjoj 75. godišnjici oslobođenja Auschwitza.



Rivlin je kazao da je “duboko dirnut i zahvalan” što je Hrvatska na tom skupu sudjelovala na razini predsjednice države.

“Okupili smo se na tom povijesnom skupu ne samo kako bi pokazali da je Auschwitz bio simbol zla i mržnje, nego iz zbog potrebe da ostanemo zajedno, ujedinjeni kako bi uzvratili bilo kakvom fašizmu, antisemitizmu, rasizmu i svakoj mržnji”, kazao je Rivlin.

‘Snošljivosti je potrebno više i u Hrvatskoj i u svijetu’

“Mir nikada ne treba uzimati zdravo za gotovo”, kazala je. Agresije na Hrvatsku, Sloveniju, BiH i Kosovo to pokazuju, dodala je predsjednica.

“Treba biti oprezan, ne stvarati klimu histerije, ali paziti na trendove koji su ponekad ispod površine, nisu vidljivi i mogu isplivati u obliku nasilja prema drugima”, kazala je.

“U Hrvatskoj trebamo učiniti još više ne samo u borbi protiv zločina iz mržnje na osnovu nacionalnosti, vjere, nego i na širenju govora mržnje preko interneta i usvojiti zakonsku platformu kojom se neće kršiti sloboda govora, ali će se zabraniti govor mržnje prema ženama ili drugim ljudskim bićima”, kazala je.

Izraelsku kolegu informirala je da je pronađeno dobro rješenje za spomenik holokaustu u Zagrebu, koji će biti ispred željezničkog kolodvora, odakle su Židovi, Srbi, Hrvati, Romi u vrijeme NDH bili deportirani u Auschwitz i Jasenovac.

“Na njemu će pisati da je u spomen na šest milijuna žrtava holokausta, a posebno na 30.000 Židova ubijenih u NDH”, rekla je Grabar-Kitarović.

Spomenik bi trebao biti otkriven do završetka hrvatskog predsjedanja EU-om.

Komentari