Grabar-Kitarović: Prošlo je vrijeme kad je žena čekala što će ‘baja’ reći

Foto: privatni album

Bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović reagirala je na nedavne izjave Miroslava Škore i Nine Raspudića i pobačaju u slučaju žena koje su silovane.

“Pridružujem se svim ženama koje ovim “nepristojnim” činom pokazuju svoj stav i dižu glas protiv onih koji nas pokušavaju vratiti stoljećima unazad. Prošlo je vrijeme kad je žena sjedila u ćošku i čekala što će ‘baja’ reći.

Uvijek sam bila za život, ali i za život koji ima pravo na izbor. Bez pritiska, bez stigmatizacije i uvjetovanja, posebno u najosjetljivim životnim situacijama poput silovanja.

Stoga i ja u znak potpore dižem srednji prst za nas žene i naša prava, ali i za muškarce koji nas podržavaju”, rekla je bivša predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović i poslala fotografiju sebe kako pokazuje srednji prst.



Lavina reakcija

Miroslav Škoro izjavio je da bi se žena, ako zatrudni nakon silovanja, morala dogovoriti sa obitelji što će učiniti, a Raspudić je tijekom sučeljavanja sugerirao da pobačaj ne bi trebalo dozvoliti ni silovanim ženama.

Nakon tih je izjava uslijedila lavina reakcija na društvenim mrežama, a danas se o tome putem Facebooka oglasila i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. Ona je rekla da je zgrožena takvim izjavama.

“Treba biti potpuno jasan radi se o sadističkom ponižavanju žena, kao i njihovih prava te nedopustivom iskorištavanju bolnih osobnih trauma u političke svrhe. Otkud im obraz da, kao muškarci, uopće zamišljaju nametati ženama kako bi se trebale osjećati ili kako bi trebale razmišljati ili čije bi mišljenje trebale tražiti u bilo kojoj situaciji vezanoj za njihov život.

Valjda je sljedeće na dnevnom redu da žene mogu glasati uz konzultacije s (muškim?!) članovima obitelji. To nije poruka koju mladi trebaju slušati u 2020. godini. Hrvatska kakvu ja vidim je otvorena, suosjećajna i tolerantna Hrvatska, a ne Hrvatska u kojoj se propituje mogu li žene racionalno rasuđivati”, napisala je Divjak na svom Facebooku.

Reagirala je i zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš – HNS, koja je objavila fotografiju na kojoj pokazuje Škori srednji prst te je pozvala i druge žene da učine isto, piše Jutarnji list.

Komentari