Grabar-Kitarović i Bandićev poljubac smrti

“Kada se desni glasovi na hrvatskim izborima rasuju, lijeve politike pobjeđuju”. Na to je upozorila i sama Kolinda Grabar-Kitarović u svom govoru nakon gubitka izbora. Već poznati recept ovaj put je na predsjedničkim izborima donio pobjedu Zoranu Milanoviću, a pomeo kandidatkinju HDZ-a.

Politička prijateljstva u Hrvatskoj su fluktuirajuća. Okreću onako kako politički vjetrovi zapušu, no kada govorimo o predizbornoj kampanji Kolinde Grabar-Kitarović onda poimanje prijateljstva poprima jedno sasvim novo značenje.

Prvi udarac Kolindi Grabar Kitarović je zadao Miroslav Škoro u prvom krugu predsjedničkih izbora kada je odnio gotovo pola milijuna glasova u glavnom u Slavoniji. Škorine birače očito nije ništa moglo uvjeriti da u drugom krugu dadu svoj glas Kolindi Grabar Kitarović. Tome naravno nije pomogla niti poruka Miroslava Škore pred drugi krug izbora u kojoj je pozvao svoje birače da ponište svoj izborni listić, a ako je suditi prema skoro 90 000 nevažećih listića, ta je poruka jasno prepoznata.

Dio desnice slavi poraz Grabar-Kitarović kao moralnu pobjedu Škore

I dok dio rasute hrvatske desnice slavi poraz Kolinde Grabar-Kitarović kao svojevrsnu moralnu pobjedu Miroslava Škore, konačni udarac, poljubac smrti, Grabar-Kitarović je dobila od svog, kako ga ona sama naziva, prijatelja Milana Bandića.



Zagrebački gradonačelnik nesumnjivo je jedan od glavnih razloga zašto je kandidatkinja HDZ-a osvojila u Gradu Zagrebu tek 153 000 i sitno glasova. Za usporedbu, podsjetimo, 2014. godine u drugom krugu izbora Grabar Kitarović osvojila je više od 200 000 glasova. Ovaj porazni rezultat poruka je i gradonačelniku Zagreba: Zagreb više ne pleše baš onako kako Bandić zasvira. A afere su ga čini se napokon počele sustizati.

Ako je Kolinda Grabar Kitarović mislila kako će joj prijateljevanje s Milanom Bandićem donijeti glasove Zagreba na izborima, krivo je mislila. No za to prijateljstvo se je svojski potrudila, od pjevanja na njegovom rođendanu, do obećanja kako će mu nositi kolače ako završi u zatvoru. Ako se je u toj posljednjoj izjavi čak i krio cinizam, taj cinizam je ostao jako dobro skriven. Braniti presumpciju nevinosti kroz prizmu Milana Bandića je bio neshvatljivo loš potez, pogotovo kada postoji više nego dovoljno primjera kroz koje je upravo tu poruku mogla uspješno komunicirati među potencijalnim biračima.

Slučaj Škalamere u Rijeci je bio trenutak kada je zapravo prokazan modus operandi provođenja pravde od strane ulice i prije nego se bilo kakav sud išta pita. Primjer Škalamere je svakako dobar primjer kroz koji se može govoriti o pitanju presumpcije nevinosti. Zašto je Grabar Kitarović mislila, ako je uopće mislila, kako je Bandić svjetliji primjer?! To samo ona zna, no činjenica jest kako je Zoran Milanović jako dobro kapitalizirao taj tragikomičan odnos Bandić – Kitarović.

‘Najpametniji uče iz grešaka drugih’

Da ova izborna tragikomedija bude veća Kolinda Grabar Kitarović je pokazala u isto vrijeme poprilično selektivan pristup. S jedne strane je kroz Bandića štitila presumpciju nevinosti, podsjetimo čovjeka protiv kojega je podignuta optužnica za korupciju od strane Državnog odvjetništva, a onda s druge strane otvoreno napadala i optuživala djelatnike SOA-e za korupciju na temelju svojih vlastitih saznanja, što god to značilo.

Milan Bandić je kratko komentirao poraz Kolinde Grabar Kitarović riječima: “Najpametniji nauče iz grešaka drugih, manje pametni iz svojih grešaka. Izbor su gotovi, treba čestitati pobjedniku”. Tko je prema Bandiću najpametniji, a tko manje pametan možemo zaključiti sami, no jasno je iz ove njegov izjave kako se valja prilagoditi novim vjetrovima, a tu je Milan Bandić neprikosnoveni stručnjak.

Komentari