Grabar-Kitarović otvorila Hrvatsko-njemački gospodarski forum u Frankfurtu

RTL

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otvorila je u ponedjeljak u Frankfurtu Njemačko-hrvatski gospodarski forum istaknuvši važnost njemačko-hrvatskih gospodarskih odnosa i visoki prioritet koji Hrvatska pridaje gospodarskoj suradnji s Njemačkom.

“Svojim dolaskom u Frankfurt sam željela poslati poruku kako je razvoj gospodarske suradnje s Njemačkom, kao jednim od najistaknutijih hrvatskih gospodarskih partnera u Europskoj uniji, i dalje naš prioritet”, rekla je Grabar-Kitarović prilikom otvaranja gospodarskog foruma, koji se održava u sklopu manifestacije “Hrvatski gospodarski dan”, povodom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije.

Ona je istaknula kako ima simbolike u tome što svoj posljednji inozemni posjet u svojstvu predsjednice RH posvećuje razvoju gospodarskih odnosa te je istaknula važnost održavanja gospodarskih susreta na ovoj razini.

“Zato nam je ovaj gospodarski forum izrazito važan, to više što poseban naglasak stavlja na inovativne tvrtke i njihova inteligentna rješenja, u kontekstu Industrije 4-te generacije, što je dodatna prilika za promicanje naše gospodarske suradnje”, rekla je Grabar-Kitarović na forumu u prostorijama Frankfurtske burze vrijednosnih papira.



Hrvatska predsjednica istaknula je kako je Hrvatska zainteresirana za privlačenje više njemačkih ulaganja, posebno u znanost, tehnologiju i inovacije, kao i “greenfield“ ulaganja u automobilsku industriju i drugdje. Isto tako, istaknula je potporu koju je Hrvatska pružila visoko inovativnom projektu pod nazivom “Vallis Solaris Hrvatska“, kojem je cilj zajednička provedba primijenjenih istraživanja u području obnovljivih izvora energije.

Spomenula je i mnoge državljane Hrvatske koji žive i rade u ovom dijelu Njemačke, a čiji broj se od ulaska Hrvatske u Europsku uniju osjetno povećao, istaknuvši da bi njihovo iskustvo moglo poslužiti za razvoj partnerskih odnosa između Njemačke i Hrvatske. “Mnogi među njima, uvjerena sam, mogli bi pomoći stvaranju vrijedne platforme za razna poslovna partnerstva koja bi ostvarila dvostranu mobilnost ili ‘cirkulaciju mozgova’ umjesto ‘odljeva mozgova’ između naših dviju država”, rekla je hrvatska predsjednica.

Grabar-Kitarović je najavila održavanje još jednog “Dana hrvatskog gospodarstva”, početkom svibnja u Hamburgu, u sklopu predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije.

Hrvatska predsjednica će u tijekom dana posjetiti i Mainz, gdje će predati povelje i odlikovanja hrvatskim udrugama.

Komentari