Grabar-Kitarović: Biti policajac nije zanimanje, već zvanje odgovornog služenja građanima

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je Redom Nikole Šubića Zrinskog Policijsku postaju Petrinja za osvjedočenu hrabrost i junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu te Spomenicom domovinske zahvalnosti 121 djelatnicu i djelatnika MUP-a za časnu i uzornu službu u današnjim, mirnodopskim uvjetima.

“Dodjelom odlikovanja odajemo počast neprekidnoj službi svih hrvatskih policajaca od prvih dana stvaranja slobodne Hrvatske do danas”, rekla je Predsjednica, dodavši kako su upravo iz redova hrvatske policije proizašli prvi branitelji koji su prvom hrvatskom Predsjedniku dr. Franji Tuđmanu bili prvi stup i oslonac u borbi za slobodu i neovisnost.

Predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako je hrvatska policija u najvažnijim godinama hrvatske povijesti dala nemjerljiv doprinos bez čije bi volje, snage i junaštva njezinih pripadnika proces stvaranja hrvatske države bio nezamisliv i nemoguć, podsjetivši kako su i prve žrtve velikosrpske agresije bili upravo redarstvenici.

“S velikom zahvalnošću prisjećamo se danas svih poginulih, nestalih, preminulih i ranjenih pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova, ali i svih koji su stradali u obavljanju mirnodopskih zadaća. Policijske snage u počecima agresije na Republiku Hrvatsku vodile su prve bitke te su se odlučno i hrabro suprotstavile velikosrpskom agresoru potpomognutom takozvanom JNA”, naglasila je predsjednica Grabar-Kitarović.



Policajci predstavljaju stup osobne i opće sigurnosti

Dodala je kako je junački otpor djelatnika Policijske postaje i drugih branitelja Petrinje u rujnu 1991. bio nagovještaj brojnih bitaka Domovinskog rata, a bitka za Petrinju nagovijestila je junaštvo hrvatskih branitelja na bezbrojnim drugim bojišnicama Domovinskog rata. Predsjednica je istaknula kako je 14 policajaca Policijske postaje Petrinja položilo život za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, a 23 je ranjeno, što predstavlja dug Hrvatske prema njihovome junaštvu i žrtvi za Hrvatsku, koja je i danas uzor i nadahnuće svim policajcima u obavljanju njihove riskantne i zahtjevne dužnosti.

Kazavši kako su poslovi koje obavljaju od presudnog značaja za sigurnost Republike Hrvatske i svih njezinih građana, prije svega zbog kontinuiranog porasta sigurnosnih prijetnji i izazova poput migrantske krize, Predsjednica Republike naglasila je kako policajci i danas predstavljaju stup osobne i opće sigurnosti svih građana Republike Hrvatske.

U tom smislu, istaknula je kako se u više navrata osobno uvjerila da povjerene zadaće obavljaju vrhunski profesionalno, odgovorno i humano, pa i u najtežim uvjetima prilikom nadzora i zaštite državne granice, ujedno i najdulje vanjske granice Europske unije. „Zato se nikada neću libiti reći istinu o vašoj požrtvovnosti u obavljanju policijskih poslova i stati u vašu zaštitu od neosnovanih i neopravdanih napada. Činila sam to i činit ću i ubuduće. Zaslužili ste to vašim radom i skrbi za sigurnost svih građana Hrvatske”, poručila je.

Predsjednica je čestitala svim odlikovanima uz poruku da posluže kao uzor i poticaj novim naraštajima policajaca u težnji za stalnim osobnim usavršavanjem, i da na njih prenesu vrline poput profesionalizma i domoljublja kojemu ih uči primjer kolega iz danas odlikovane Policijske postaje Petrinja.

“Biti policajac nije zanimanje, već zvanje odgovornog služenja građanima, domovini i općem dobru”, naglasila je.

Prigodno obraćanje Predsjednica je zaključila zahvalivši im za sve što čine kako bi se sve građanke i građani Republike Hrvatske, kao i mnogobrojni gosti koji svakodnevno posjećuju našu Domovinu, osjećali sigurnima. Izrazila je uvjerenje kako će, ustrajući na stalnom usavršavanju i usvajanju novih znanja i sposobnosti, znati odgovoriti na sve složene izazove koji su pred njima.

Komentari