Gotovo polovinu roditelja brine financijska stabilnost njihove obitelji, a još više ih je zabrinuto za budućnost

Damir Krajac / CROPIX

Istraživanje u kojem je sudjelovalo 2334 obitelji iz cijele Hrvatske pokazalo je da je svaki drugi roditelje s troje i više djece, uz rad od kuće, dodatno opterećen i online školovanjem.

Rezultati pokazuju da uslijed pandemije koronavirusa gotovo polovinu ispitanih roditelja brine financijska stabilnost njihove obitelji. Trećina je u strahu od gubitka posla, a više od njih 77 posto zabrinuto je za budućnost.

Udruga Obitelji 3plus upozorava da ne smije doći do smanjenja prava koja imaju obitelji s djecom te da je potrebno osigurati financijsku pomoć, naime, kako kaže predsjednik udruge Ivan Malbašić: ”Treba prepoznati koje su to obitelji i koje će biti dodatno ugrožene, ako roditelji ostanu bez posla ili sa smanjenim prihodima jer će troškovi ostati isti ili će se povećati. Također jedno od rješenja je da se poslodavci uključe da se fleksibilizira radno vrijeme u maksimalnoj mjeri pogotovo dok djeca idu u školu”.

Predlažu i olakšice poput popusta u nabavi hrane, participaciju ili ukidanje troškova vrtića i povećanje dječjeg doplatka jer prihodi se smanjuju, a troškovi ostaju isti, pišu Vijesti.hr.



Komentari