Gotovac o krizi vlasti u Zagrebu: Ovo nije bila dobra suradnja, pogotovo za SDP

Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac gostovao je u Dnevniku HTV-a i govorio o krizi vlasti u Zagrebu.

Zagrebačku vlast trese dosad najveća kriza. Gradski ogranak SDP-a u petak je raskinuo koalicijski sporazum s platformom Možemo! Tomislava Tomaševića. Predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac zatražio je od zastupnika te stranke da podnesu ostavku na sve dužnosti. To se, međutim, nije dogodilo.

– Sve je očekivano, nisam nimalo razočaran. Čovjek sam od ideala i ideja, stavova i borbe za neka načela. Nisam tako naivan da bih bio razočaran kao što znam da će sutra biti pokrenut postupak za izbacivanje. Žao mi je što se sve to događa. Mislim da SDP i socijaldemokracija treba u toj situaciji kad ulazimo u siromaštvo, ulazimo u probleme s energentima, rekao je Viktor Gotovac u Dnevniku HTV-a.

“Žao mi je što se ovo sada događa SDP-u”



Naglasio je kako su u SDP-u radili i stvorili dobar tim.

– Počela se kreirati neka dobra energija. Zabavljali smo se i smijali, krenulo je u dobrom smjeru. Žao mi je što se ovo sada događa SDP-u, dodao je.

Istaknuo je kako nema uvjete da bi bio predsjednik SDP-a jer nema dovoljno staža u stranci.

– Ovo nisu osobni sukobi, ovo su načela. Krenuli smo u sve jer smo željeli načelno mijenjati stvari u našem odnosu s Možemo! i nekom odnosu u SDP-u. Kao što smo željeli mijenjati elemente djelovanja SDP-a u Zagrebu. Ne želimo velike bure u malom lavoru. Mi želimo istinske promjene. Želimo istinski socijaldemokratsko ponašanje. To je mene motiviralo da uđem u politiku, naglasio je Gotovac.

“Nikad nisam bio spreman da žrtvujemo SDP u Zagrebu”

Rekao je kako će nastaviti biti socijaldemokrat kao što je bio i prije ulaska u SDP.

– SDP i Možemo! su u nekim elementima bliske stranke. Nikad nisam bio spreman na to da žrtvujemo SDP u Zagrebu zato da bismo se nadali zajedničkom izlasku i navodno željenoj nekoj pobjedi na izborima. SDP je u Zagrebu trebalo graditi i pustiti da se razvija u pravom smjeru. Brz takvog SDP-a nema osvajanja vlasti. Zagovornik sam osvajanja, a ne da HDZ preda vlast SDP-u. Mislio sam da moramo imati neki svoj identitet u Zagrebu koji će nadopunjavati Možemo!, a ne da budemo žrtvovani, što se učinilo sporazumom za jedno radno mjesto koje je netko dogovorio ili da se ukrcamo na vlak izbornog pobjednika, a da smo u Zagrebu bili izborni gubitnici, rekao je.

“lupači pečata”, “dizači ruku” i “nosači gradskog cekera”

Smatra kako ovaj oblik suradnje nije bio produktivan.

– Drago mi je da su kolege iz Splita išle drugim putem podržavajući gradonačelnika Puljka. To je puno bolji put. Treba tražiti točke na kojima surađujemo, a ne biti “lupači pečata”, “dizači ruku” i “nosači gradskog cekera”, istaknuo je.

Istaknuo je kako Tomašević cijelo vrijeme ima dvostruku liniju suradnje s nacionalnim vodstvom SDP-a, zaobilazeći gradsku organizaciju SDP-a što je frustrirajuće.

– 18 od 21 osobe je glasalo za ovu odluku i to nije moj samoubilački pothvat. Ovo nije bila dobra suradnja, pogotovo za SDP. Taj put djelovanja će se morati mijenjati, zaključio je.

 

Komentari