GOTOV NALAZ OBDUKCIJE: Vladimir Matijanić mogao je biti spašen da se odmah reagiralo

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Nakon što je Index objavio prve nalaze obdukcije preminulog Vladimira Matijanića, prema kojem je možda imao šanse da je doista bio hospitaliziran kao što su njegova životna partnerica i on molili, pitali smo institucije ima li kakvog pomaka u istrazi, a slučaj je komentirao i kolumnist Telegrama Dragan Markovina, prenosi N1.

“Općinsko državno odvjetništvo u Splitu po službenoj dužnosti provodi izvide u sklopu kojih je zatražena cjelovita dokumentacija od svih mjerodavnih institucija koja je od utjecaja za ocjenu postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela nesavjesnog liječenja iz čl. 181. KZ-a od, za sada nepoznate osobe/osoba. …

Ovo državno odvjetništvo poduzima te će, tijekom izvida, poduzimati sve zakonom propisane radnje radi utvrđenja činjenica i donošenja državnoodvjetničke odluke, a o sadržaju izvida nije u mogućnosti davati informacije s obzirom na tajnost izvida određenu Zakonom o kaznenom postupku”, poručili su iz Općinskog državnog odvjetništva u Splitu.

Iz MUP-a poručuju da policijski službenici u koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti te će to moći komentirati tek po završetku istrage, a sličan odgovor stiže i iz Ministarstva zdravstva iz kojeg kažu da zdravstveno-inspekcijskog nadzor još traje.Kolumnist Telegrama Dragan Markovina kratko nam je komentirao nalaze obdukcije.

“Iz nalaza koje smo dosad vidjeli, potvrdilo se ono što smo znali, da je Vladimir Matijanić mogao biti spašen da se odmah reagiralo, da je primljen u bolnicu onda kad su Andrea i on to tražili”, rekao je Markovina i dodao:

“Time je ovaj slučaj dobio dodatnu dozu tragike koju smo i naslućivali. Nažalost ovo nije samo dodatna priča o užasnoj osobnoj tragediji koja je stjecajem okolnosti postala javno vidljiva, nego i bitna stavka koliko sustav ne funkcionira i koliko ne funkcionira u drugoj bolnici u Hrvatskoj koja nije nadležna samo za Split, nego i dio srednje i južne Dalmacije i ogroman broj turista. Ako ovo ne posluži, a bojim se kao obično da neće, da se sustav iz temelja promjeni, tragedija je time još gora.”

 

Komentari