Trump pritišće Kinu: Azijske burze u padu

arhiva
Flickr

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, drugi dan zaredom, zbog nesigurnosti u vezi trgovinskih pregovora između Kine i SAD-a, ali i novih podataka koji ukazuju na usporavanje gospodarstava u regiji.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,4 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 0,7 posto, dok su cijene dionica u Singapuru i Hong Kongu skliznule između 0,3 i 0,8 posto. No, u Šangaju, Južnoj Koreji i Australiji porasle su između 0,1 i 0,5 posto.

Azijske ulagače nisu impresionirali jučerašnji novi rekordi Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu. Tim više što je jutros terminski S&P 500 skliznuo 0,1 posto, izgubivši sav jučerašnji dobitak.



Tržišta su pod pritiskom zbog slabijih nego što se očekivalo makroekonomskih pokazatelja u regiji.

Rast industrijske proizvodnje u Kini oštro je usporio u listopadu, na 4,7 posto na godišnjoj razini, znatno ispod očekivanih 5,4 posto.

Usporio je i rast prometa u trgovini na malo, dok je rast investicija bio rekordno nizak.

“Slabost investicija i proizvodnje ukazuje na pad povjerenja, a to je ponajviše posljedica trgovinskog sukoba. To bi moglo pritisnuti kineske vlasti da postignu dogovor s predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom, kao što i Trump želi potpisati dogovor jer želi biti ponovno izabran za predsjednika”, kaže Shane Oliver, ekonomist u tvrtki AMP Capital.

Ulagače su zabrinuli i slabi pokazatelji iz drugih gospodarstava u regiji.

Japansko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju po najnižoj stopi u ovoj godini, samo 0,2 posto na godišnjoj razini.

“Gledajući regiju, vidite da su neke zemlje, kao što su Južna Koreja i Singapur, blizu recesije, dok je Hong Kong trenutnu u recesiji. To nije dobro, to nije ciklus koji ne ostavlja nikakve ožiljke”, kaže Sean Darby, strateg u tvrtki Jeffries.

Negativno na tržišta utječu i protuvladini prosvjedi u Hong Kongu i neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.

Predsjednik Trump kazao je u ponedjeljak kako su američki i kineski pregovarači blizu potpisivanju prve faze trgovinskog sporazuma, no kazao je i da će uvesti dodatne carine, ako Kina ne pristane na sporazum.

Prošlog je tjedna Kina objavila da je sa SAD-om dogovoreno postupno uklanjanje carina koje su te dvije zemlje jedna drugoj nametnule u posljednjih godinu dana.

No, kasnije je Trump kazao da nije pristao na uklanjanje carina na uvoz kineskih proizvoda, da pregovori teku sporije nego što bi želio i da će potpisati sporazum samo ako bude dobar za Ameriku.

Stoga i dalje nije poznato kada će se održati sastanak između predsjednika SAD-a i Kine Trumpa i Xi Jinpinga, na kojemu bi se trebao potpisati parcijalni trgovinski sporazum.

Dolar stabilan

A na valutnim je tržištima dolar stabilan. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 98,38 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 98,42 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 109,05 na 108,75 jena.

No, američka je valuta ojačala prema europskoj, pa je cijena eura skliznula na 1,1007 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1013 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle, zahvaljujući podacima o padu zaliha u SAD-u. Jutros je na američkom tržištu cijena barela ojačala 0,4 posto, na 57,30 dolara.

Komentari