Gordan Jandroković: Ne smijemo dozvoliti da se ponovi zlo iz Drugog svjetskog rata

Foto: Screenshot

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković poručio je u srijedu kako više nikada ne smijemo dozvoliti da se na ovim prostorima dogodi zlo kao u Drugom svjetskom ratu istaknuvši da se moramo boriti da demokratske vrijednosti budu dominantne u hrvatskom društvu.

“Došli smo kako bismo pokazali poštovanje prema žrtvama ustaškog logora Jasenovac, da bismo iskazali solidarnost s njihovim obiteljima, da bismo osudili karakter ustaškog režima koji je bio zločinački, koji je ubijao i proganjao ljude zato što su bili drugačije vjere, nacije ili političkog opredjeljenja”, izjavio je Jandroković nakon polaganja vijenaca i cvijeća u spomen na žrtve ustaškoga logora Jasenovac, na 75. obljetnicu proboja iz logora.

Naglasio je iznimnu važnost te poruke kako bi mlađe generacije shvatile da mir, sloboda, demokracija i ljudska prava ne dolaze same po sebi.

“Ima onih koji bi ih uvijek željeli uskratiti”, kazao je dodavši da se svi zajedno moramo boriti da te vrijednosti budu dominantne u hrvatskom društvu.



“Za te vrijednosti isplati se boriti i nikad više ne smijemo dozvoliti da se na ovim prostorima dogodi zlo kao što se događalo u Drugom svjetskom ratu”, poručio je Jandroković.

Upitan o nezadovoljstvu koje organizacije naroda žrtava logora Jasenovac izražavaju zbog odnosa države prema ustaškim zločinima, Jandroković je kazao da “moramo biti uključivi” te je pozvao na međusobno uvažavanje.

“Smatram da moramo biti uključivi, razumijevati jedni druge, shvaćati patnju i bol onih koji su stradali ovdje, članova njihovih obitelji i predstavnika njihovih naroda. Kroz dogovor, razgovor oko povijesnih činjenica možemo postići konsenzus”, kazao je Jandroković.

Naglasio je da se protivi bilo kakvoj isključivosti, bilo kojoj vrsti političkog ekstremizma ili radikalizma, što je politika i vladajuće većine, predsjednika Vlade i Vlade u cjelini.

“Pozivam sve da se međusobno uvažavamo, da budemo objektivni prema povijesnim činjenicama i da uvijek tražimo načina kako na zajednički i dostojanstven načini obilježiti ovakva mjesta”, rekao je Jandroković.

Komentari