Gong predlaže da se Hrvatska izbornom reformom podijelili na šest izbornih jedinica

Gong predlaže da se Hrvatska izbornom reformom podijelili na šest izbornih jedinica koje uvažavaju ustavnu jednakost biračkog prava i u kojima se bira različit broj mandata. Gongov prijedlog podrazumijeva da granice izbornih jedinica prate granice županija.

Objavom popisa stanovništva ponovno se aktualizirala nužnost promjene izbornih jedinica na što Gong političku klasu upozorava već čitavo desetljeće i nudi rješenje kojim bi se ostvarila jednakost biračkog prava, a izbori bili ustavni.

– Gong ustavna načela o političkoj jednakosti građana i građanki, kao i ustavnost i zakonitost izbora, smatra jednim od temelja demokratskog političkog sustava. Ako svaki glas ne vrijedi jednako u praksi, demokracija je ugrožena. Očekuju nas parlamentarni izbori 2024. godine i želimo vladajućima poslati poruku da je sada krajnje vrijeme za izbornu reformu, istaknula je izvršna direktorica Gonga Oriana Ivković Novokmet.

Predsjednik Vijeća Gonga Berto Šalaj podsjetio je da je parlamentarna politička elita, a prije svega vladajuća koalicija, u siječnju ove godine najavila izmjene izbornog zakonodavstva kako bi ‘težina’ biračkog glasa bila u okvirima zakonskih odstupanja.



– Međutim, vidimo da u proteklih nekoliko mjeseci nisu poduzeti nikakvi konkretni koraci koji bi vodili sustavnim i kvalitetnim promjenama izbornog zakonodavstva. Bojimo se da je hrvatska politička klasa pitanje izbornih jedinica odlučila ponovno ‘gurnuti pod tepih’. Stoga ih danas sve skupa, a posebno parlamentarnu većinu, podsjećamo da se, osim izbornim zakonodavstvom u Bosni i Hercegovini, moraju baviti i manjkavostima u hrvatskom izbornom zakonodavstvu. Ukoliko se navedene promjene uskoro ne dogode, pozivamo Ustavni sud da se ponovno, ovaj puta odlučnije nego do sada, angažira po pitanju izbornih jedinica.

Član Gonga i profesor na Fakultetu političkih znanosti Goran Čular, autor rada ” Hoće li i sljedeći parlamentarni izbori u Hrvatskoj biti neustavni?”, govorio je o Gongovom prijedlogu prema kojem bi se Hrvatska podijelila na šest izbornih jedinica koje bi pratile granice županija, u kojima bi se birao različit broj zastupnika, a koji bi uvažavao ustavnu jednakost biračkog prava.

– Podjela na 6 izbornih jedinica koju Gong zagovara ne samo da uspostavlja stvarnu jednakost biračkoga prava i ispravlja nelogičnosti postojeće geografske podjele: manji broj izbornih jedinica s većim brojem zastupnika koji se u njima biraju poboljšava i druge elemente hrvatskog razmjernog modela. Podjela mandata listama sada će biti razmjernija postotku osvojenih glasova, a praktički će biti gotovo nemoguće da stranka koja pređe prag ostane bez mandata, što se do sada događalo, pojasnio je.

Gongovo rješenje za polazišnu osnovu uzima naš prijedlog iz 2014. godine prema kojemu bi prva izborna jedinica obuhvatila Međimursku, Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku i Koprivničko-križevačku županiju. Grad Zagreb činio bi drugu izbornu jedinicu, dok bi u trećoj bile Vukovarsko-srijemska, Osječko-baranjska, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska i Brodsko-posavska županija. Četvrtu izbornu jedinicu činile bi Zagrebačka, Bjelovarsko-bilogorska, Sisačko-moslavačka i Karlovačka županija. Primorsko-goranska, Istarska i Ličko-senjska županija činile bi petu izbornu jedinicu, dok bi šesta izborna jedinica obuhvatila Zadarsku, Šibensko-kninsku, Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko- neretvansku županiju. Osnova za podjelu mandata po jedinicama u našem prijedlogu novi je popis stanovništva iz 2021. godine. Broj zastupnika po jedinicama kreće se od 17 u prvoj izbornoj jedinici do 29 u šestoj izbornoj jedinici.

– Posljednjih 20 godina nam je jasno kako aktualna podjela izbornih jedinica igra važnu ulogu u izbornom procesu jer izravno utječe na ustavno proklamiranu vrijednost jednakosti biračkog prava, a to je, ako hoćete i u simboličkom smislu, temelj svake demokratske zajednice: da smo, bez obzira na sve međusobne razlike, u odlučivanju zajednica jednakih. Priča o podjeli na izborne jedinice nije priča o novoj regionalizacija Hrvatske, jer Gongov prijedlog polazi upravo od postojećih županija, dodao je Čular.

Gong je organizacija koje se više od dva desetljeća zalaže za demokratizaciju političkog sustava u Hrvatskoj, što uključuje sustavnu i sveobuhvatnu reformu izbornog i referendumskog zakonodavstva. Posebno važan dio te reforme odnosi se na izborne jedinice.

– Gong javno poziva na izbornu reformu. Želimo otvoriti ovu raspravu i u njoj aktivno sudjelovati. Naš prijedlog je doprinos toj raspravi. Ne želimo da to opet završi pod tepihom, zaključio je Šalaj.

Analizu su za GONG izradili profesori sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti s kojima je razgovarala Lucija Judnić.

Komentari