Gong: Iz pisma ministra Malenice GRECO-u vidljivo je da su Povjerenstvu odbrojani dani

Ilustracija Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Gong je u ponedjeljak ustvrdio kako je iz pisma ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice specijaliziranom antikorupcijskom tijelu Vijeća Europe GRECO-u vidljivo da su Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa odbrojani dani.

“Uspostava Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa bio je jedan od uvjeta za zaključivanje pristupnih pregovora s Europskom unijom. Sedam godina kasnije, nakon što je to važno antikorupcijsko tijelo procesuiralo bivšeg predsjednika HDZ-a i otvorilo nekoliko slučajeva protiv sadašnjeg lidera HDZ-a premijera Plenkovića, ono bi moglo biti ugušeno”, upozorava Gong u priopćenju.

Povjerenstvo očito više neće moći odlučivati je li neki dužnosnik postupao časno, pošteno, savjesno, odgovorno i nepristrano, čuvajući vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo i povjerenje građana i građanki.

Tvrdnje Malenice u pismu GRECO-u da Povjerenstvo nije osnovano kako bi obnašalo ulogu etičkog tijela, a preuzelo je ovlasti za koje nema temelja u zakonu, pa su pravosudna tijela zadužena za kontrolu zakonitosti odluka Povjerenstva utvrdila da su odluke protupravne, pokazuju da će Vlada nakon zaokreta u pravosudnoj praksi učiniti Povjerenstvo bezazlenim. Ujedno se najavljuje osnivanje novog tijela, koje bi eventualno moglo izricati kazne, ističe Gong.



“Umjesto da Vlada slijedi preporuke GRECO-a i ojača Povjerenstvo, i to uvodeći sankcije za povredu ‘načela djelovanja’, ministar najavljuje da će u kratkom roku usvojiti etički kodeks za dužnosnike i definirati nadležno tijelo za postupanje u slučaju kršenja etičkog kodeksa. Drugim riječima, umjesto osnaživanja postojećeg, ministar najavljuje osnivanje potpuno novog tijela. Hoće li to tijelo biti tako definirano da ga Vlada, za razliku od ‘neposlušnog’ Povjerenstva, može lako kontrolirati”, pita Gong.

Osim toga, “nevjerojatno je i zabrinjavajuće da ministar pravosuđa tvrdi kako Gong pritišće pravosuđe i ruši povjerenje u institucije” kad je, prema izvješću EK o vladavini prava, Hrvatska među najproblematičnijim članicama EU-a upravo zahvaljujući neučinkovitom pravosuđu izloženom političkim pritiscima.

“Gong smatra da je korupcija u Hrvatskoj uvelike povezana s načinom funkcioniranja institucija. Ovdje svjedočimo primjeru kada neka od institucija zaista radi svoj posao, zato je izniman javni interes sačuvati je, a ne uništiti kroz koordinirane pravosudne akcije, koje su potaknuli vladajući političari”, kaže se u priopćenju.

Komentari