Godišnjica pogibije pulskih radnika koji su čuvali strojeve

profimedia

Polaganjem vijenaca na spomen-obilježje u Tršćanskoj ulici u Puli, u ponedjeljak je obilježena 75. godišnjica pogibije trojice radnika Line Mariania, Antonia Salgaria i Maria Lussia, koji su spriječili da se strojevi električnog mlina Sansa odvezu u Italiju.

Trojica radnika spriječila su 3. siječnja 1947. talijanske vlasnike da odvezu strojeve, ali su poginuli u sukobu s gradskom policijom. Ranjeno je osam radnika, među kojima i jedna žena. Pula je u to vrijeme bila pod angloameričkom upravom.

Uz Udrugu antifašističkih boraca i antifašista grada Pule te predstavnike Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, vijence su u ime Grada Pule danas položili zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul i predsjednica Gradskog vijeća Dušica Radojčić.

– Danas odajemo počast herojima koji nisu htjeli dopustiti da se strojevi, koji su im život značili, odvezu u Italiju. Svoje su živote dali za značajan cilj i njihovu žrtvu nećemo nikada zaboraviti, rekao je Cergnul.



Situacija u Hrvatskoj, pa tako i svijetu, dokaz je da ta borba ne smije stati. Svaki dan moramo ponavljati što znači antifašizam i koje su njegove vrijednosti. Trojice radnika kojih smo se danas sjetili to su nam jasno pokazali, istaknula je, među ostalim Radojčić.

Predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije rekla je kako žrtva trojice radnika treba biti vječna poruka da bez radničke osviještenosti, ustrajnosti i borbe nema pravde niti dostojanstva.

Komentari