GLOBALNO ZATOPLJENJE! Australija se obvezala na klimatsku neutralnost do 2050.

Pixabay

Australski parlament u četvrtak je usvojio zakon kojim se Australija obvezuje smanjiti emisije ugljikovog dioksida za 43 posto do 2030. te na nultu razinu do 2050. godine, uz potporu zelenih i nezavisnih zastupnika.

Zakon je označio prvi korak u borbi protiv klimatskih promjena od dolaska Laburističke stranke na vlast u svibnju. Porazila je konzervativnu vladu koja je prezirana zbog toga što zemlja globalno zaostaje u borbi protiv klimatskih promjena. No vlada će se suočiti s teškim bitkama u donošenju više zakona o zaštiti okoliša.

– Usvajanje zakona o klimatskim promjenama šalje poruku svijetu da je Australija ozbiljna glede smanjivanja emisija i ozbiljna glede iskorištavanja ekonomskih mogućnosti iz pristupačne obnovljive energije, priopćio je ministar za klimatske promjene i energetiku Chris Bowen.

Zakon nameće novi cilj smanjenja emisija do 2030. koji je 50 posto zahtjevniji nego pod prethodnom vladom. Zahtijevat će se od vladinih tijela, poput agencija za financiranje čiste energije i infrastrukture, da uzmu u obzir ciljeve smanjenja emisija u svojim odlukama.



I industrijalci pozdravljaju novi zakon

Nakon više od desetljeća neizvjesne klimatske politike, industrijske skupine pozdravljaju novi zakon. Uvrštenje (klimatske) politike u zakonodavstvo daje poduzećima i industriji veću jasnoću, priopćila je Sarah McNamara, izvršna direktorica Australskog energetskog vijeća.

Zeleni su podržali klimatski zakon, ali su najavili da će nastojati blokirati sve nove rudnike ugljena i projekte prirodnog plina kroz zakon kojim će se reformirati “zaštitni mehanizam”, a kojim laburisti žele pritisnuti industrijske zagađivače da postupno smanjuju svoje emisije.

Zaštitni mehanizam” pokriva oko 215 industrijskih lokacija, uključujući rudnike ugljena, ukapljeni prirodni plin (LNG) i proizvodna postrojenja, koji su zajedno doprinijeli 28 posto štetnih emisija u 2021. godini. Taj se zakon očekuje iduće godine, prije ciljanog datuma početka provedbe 1. srpnja.

Laburisti u Senatu nemaju većinu pa im je potrebna potpora zelenih i barem jedan nezavisni glas za usvajanje zakona kojima se protive konzervativci.

Komentari