Glavni urednik portala Dnevno.hr i tjednika 7Dnevno tvrdi da je nevin: Osvećuje nam se mason Nikica Gabrić

Darko Tomas / CROPIX

Zbog sumnje da su počinili kazneno djelo pokušaja iznude, zagrebačka policija privela je u petak glavnog urednika tjednika 7Dnevno i portala Dnevno.hr Marka Cigoja, njegova zamjenika Vuka Radića i direktoricu Mariju Dekanić.

Ne otkrivajući identitet uhićenih zagrebačka policija Hini je potvrdila da je u koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom započela realizaciju kriminalističkog istraživanja nad dvojicom hrvatskih državljana starosti 47 i 33 godine te jednom hrvatskom državljankom starosti 41 godinu, a zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela iznude na štetu 58-godišnjaka.

“Kriminalističko je istraživanje započeto i provodi se zbog sumnje da su osumnjičeni muškarci i žena, korištenjem sredstava javnog informiranja od oštećenog muškarca iznuđivali veći novčani iznos u zamjenu za neobjavljivanjem sadržaja koji se na njega odnosi. S obzirom na to da je kriminalističko istraživanje još uvijek u tijeku nismo u mogućnosti pružiti više informacija”, kažu u zagrebačkoj policiji.

Prema pisanju Jutarnjeg lista uhićeni su Gabriću nudili da će povući planiranu seriju tekstova o njemu, čiji bi sadržaj za njega navodno bio kompromitirajući, ako im na adekvatan način nadoknadi “troškove”.



Kulminacija događaja posljednjih dva mjeseca

Urednik 7Dnevno i portala Dnevno Cigoja ima drugu stranu priče koju prenosimo u cijelosti.

Ovo privođenje kulminacija je događaja posljednjih dva mjeseca. Naime, redakcija tjednika 7Dnevno i dnevno.hr sredinom prosinca 2019. kontaktirala je doktora Nikicu Grabića i obavijestila ga da je anonimno primila PDF izdanje prvog broja magazina Loža, glasnika koji dobrovoljno izdaje masonska organizacija poznata pod imenom Veliki Orijent Hrvatske. Taj je glasnik objavio vođa Velikog Orijenta Hrvatske Nikica Gabrić, kako bi promovirao svoju tajnu organizaciju i u njemu je publiciran niz fotografija, imena i tajnih rituala jedne od najmoćnijih tajnih organizacija u Hrvatskoj.

Uredništvo tjednika 7Dnevno i portala dnevno.hr u interesu je javnosti objavilo ovu informaciju o najmoćnijoj masonskoj loži u Hrvatskoj. Čak i prije objave, krenuli su pritisci na uredništvo. Kontaktirao nas je jedan visokopozicioniran političar i tražio sastanak između glavnog urednika tjednika 7Dnevno i Nikice Gabrića, vođe Velikog Orijenta Hrvatske.

Kako je ugovaranje ovog sastanka trajalo neko vrijeme, glavni urednik tjednika 7Dnevno Mark Cigoj i Nikica Gabrić sastali su se u četvrtak, 9.1.2020, noć prije nego će se 7Dnevno pojaviti na kioscima, ali nakon što je tjednik već otisnut. Na tom je sastanku Nikica Gabrić prvo glavnom uredniku ponudio mjesto u masonskoj loži Veliki Orijent Hrvatske. Nakon što je ta ponuda odbijena, krenule su prijetnje. Gabrić je prijetio da su među njegovim članovima najviši ljudi u Državnom odvjetništvu, sam vrh Ureda predsjednice, vrh zagrebačke policije, utjecajni sudci i nekoliko visokih dužnosnika SOA-e, te da bi bilo kakva objava daljnjih tekstova o Velikom Orijentu Hrvatske moglo rezultirati žestokom osvetom. Prijetio je zatvaranjem te osvetom putem moćne medijske kompanije, pozivajući se na svoje utjecajne članove i zabranom izlaska tjednika 7Dnevno.

Nakon toga sastali su se još dva puta. Tim prilikama Gabrić je Marku Cigoju nudio razne oblike financijskih ponuda kako bi odustali od daljnjeg objavljivanja, no Cigoj je svaki puta to odbio i nudio Gabriću da iznese svoju stranu priče koja će bez ikakvih kraćenja biti objavljena.

Ubrzo nakon prvog sastanka vlasnicu tjednika Mariju Dekanić nazivali su brojni članovi masonske organizacije i nuditi oglase kako bi se spriječilo daljnje objavljivanje. Redakcija na to nije pristala, i kako je Cigoj rekao prvi put, objavljena su tri nastavka.

Prijetnje koje je Nikica Gabrić izgovorio na tri sastanka, danas su ostvarene. Kompletna vlasnička i urednička struktura tjednika 7Dnevno i portala dnevno.hr u rano je jutro privedena na policiju, gdje su zadržani do kasnih popodnevnih sati. Tek nakon 6 sati zadržavanja, vlasnica i članovi redakcije su obaviješteni su da će biti ispitani u svojstvu osumnjičenika za kazneno djelo iznude u pokušaju.

Uredništvo i vlasnica tjednika 7Dnevno najavljuju da će tužiti Gabrića za prijetnje, koje su zabilježene ukoliko je Gabrić zaista prikriveno u suradnji s DORH-om snimao razgovore, te prijaviti ga za krivokletstvo izjavljeno DORH-u i policiji, piše Dnevno.hr.

Komentari