Glavni urednik Hrvatske katoličke mreže doktorirao na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru

Goran Mehkek / CROPX

Glavni urednik Hrvatske katoličke mreže Siniša Kovačić obranio je u petak 13. ožujka doktorsku disertaciju s temom “Razvoj novinarstva na mrežnim elektroničkim publikacijama – služenje javnosti ili podilaženje ukusu publike (Utjecaj informatičkih tehnologija na interakciju s korisnicima društvenih mreža u Republici Hrvatskoj)” na Filozofskom Fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Kroz istraživanje objava deset najčitanijih news portala u Hrvatskoj na društvenim mrežama Facebook i Twitter autor propituje ulogu online medija i novinarstva na društvenim mrežama te tehnike, alate i modele pomoću kojih novinari i urednici upravljaju pozornostima korisnika, promjene u profesionalnom aspektu rada i redefiniranju same bȉti novinarstva te vijesti kao osnovnog oblika izvještavanja.

Također, kroz dubinske intervjue s iskusnim urednicima i novinarima najčitanijih hrvatskih portala analizira kriterije odabira vijesti koje se plasiraju na društvene mreže, dinamiku objava, pisanje tekstova i opremanje statusa uz objavu koja će biti podijeljena s pratiteljima društvene mreže, načine manipulacija s pomoću kojih podilaze publici i stvaraju željeni dojam, iznošenje sugestivnih i vrijednosnih sudova, autocenzuru i utjecaje na uređivačku politiku od strane oglašivačke industrije.

Bio i glavni ravnatelj HRT-a

Siniša Kovačić rođen je u Koprivnici 1977. gdje je završio prirodoslovno-matematičku gimnaziju. Nakon završetka studija novinarstva na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu kao diplomirani novinar 2003. zapošljava se na Hrvatskoj radioteleviziji gdje je bio novinar, reporter, urednik i voditelj u istaknutim emisijama informativnog programa Hrvatske televizije. Odlukom Hrvatskog sabora 2016. imenovan je za vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a.



Po završetku obnašanja te dužnosti vraća se novinarskoj struci, a 2018. Hrvatska biskupska konferencija imenovala ga je za glavnog urednika Hrvatske katoličke mreže u čijem su sastavu Hrvatski katolički radio, Informativna katolička agencija i novi mediji. Kao vanjski suradnik u statusu predavača izvodio je nastavu na Sveučilištu Sjever u Koprivnici i na Hrvatskim studijima u Zagrebu, a aktivni je predavač medijskih kolegija na Poslovnom veleučilištu u Zagrebu, Prvoj visokoj školi za komunikacijski menadžment Edward Bernays te na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Objavio je više znanstvenih i stručnih radova iz područja PR-a, medija i online medija te je sudjelovao na više međunarodnih i znanstvenih konferencija, piše IKA.

Komentari