Glavni direktor HUP-a: Sve što se čini i poduzima treba ići u smjeru da se suzbije novi val

Damir Zoric, glavni ravnatelj Hrvatske udruge poslodavaca. Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Damir Zorić, glavni direktor HUP-a  govorio je o važnosti cijepljenja te o najavama da državne potpore za očuvanje radnih mjesta neće moći dobiti poduzetnici čiji nisu cijepljenji protiv covida-19.

Hrvatska nije problem

Za početak govorio je kako je pitanje covid putovnica odjednom u Hrvatskoj problem, ali da je to zapravo u ostalim europskim državama normalno: “U neku zemlju možete ući ili izaći ako imate covid putovnicu, a to nitko nije problematizirao. Ako želite letjeti u neku zemlju, aviokompanije vam uvjetuju da imate sve te papire.

Tu je to prolazilo bez ikakvih pitanja. Međutim, kad se nešto treba napraviti na vlastitom pragu, onda u Hrvatskoj postaje problem.” Istaknuo je i da sada treba promijeniti mjere jer sada “svi nominalno mogu raditi u punom kapacitetu, ali je pitanje da li ga svi mogu dosegnuti zbog pandemije”.

Cijepljenje kao spas

Rekao je da je smatra da bi se što veći broj ljudi trebao cijepiti kako bi izbjegli četvrti val koji bi naštetio hrvatskom gospodarstvu: “Hrvatsko gospodarstvo je vrlo ranjivo, i bojim se da je hrvatsko gospodarstvo vrlo ranjiv pacijent kojeg bi i obična prehlada mogla dotući. Sve što se čini i poduzima treba ići u smjeru da se suzbije novi val.”


“Ugrožavati tuđe zdravlje neodgovornim ponašanjem mislim da nitko ne može prihvatiti. Bude li takvih, onda sam sasvim siguran da mi u devetom ili desetom mjesecu opet imamo porast novog, vrlo agresivnog soja koji će dovesti do novog lockdowna, novih zaključavanja poslovanja i novih poteškoća za sve nas – i onih koji su se cijepili i onih koji nisu.”

Zabrana rada nedjeljom

Govoreći o ovoj vrućoj temi bio je itekako oprezan i pritom rekao da još trebaju razgovarati: “Mi bismo to pustili na izbor poslodavaca jer već sada imate poslodavaca koji ne rade, a i kod ovih koji rade postoji regulacija da radnici ne mogu raditi više od polvice tih nedjelja. Govori se da je tih 16 nedjelja usluga ili zahtjev turističkih područja.”

“Je li to dovoljno za zemlju koja govori da želi razvijati i kontinentalni turizam i gdje počinje granica Zagreba kao turističkog središta? Ako želimo biti turistička zemlja, možda u nekim središtima te trgovine trebaju raditi i duže od 16 tjedana. Sad treba razgovarati. Mi ćemo s naše strane pustiti same subjekte da štite svoje interese i u tome ćemo ih podržavati”, piše N1.

Komentari