Glavna sestra KBC-a Split: Nedostaje nam 300 medicinskih sestara

Ilustracija Foto: Cropix

KBC Split objavio je natječaj za zapošljavanje medicinskih sestara, a dosad se javilo njih svega 14.

Inače, sestara nedostaje u svim bolničkim odjelima, a najpotrebnije su u jedinicama intenzivnog liječenja i na hitnom prijemu, dok raste broj pacijenata na bolničkom liječenju. Iz KBC-a Split pokušali su privući i sestre s tek završenom školom.

“Nedostatak medicinskih sestara je višegodišnji problem, posebno u ovoj situaciji u kojoj se danas nalazimo i gdje je medicinska sestra kao zanimanje postalo, mogu reći, deficitarno. Brojka koja je potrebna prema normativima kojima određujemo broj djelatnika – trenutno u splitskoj bolnici nedostaje ih oko 300”, rekla je Marija Grančić, glavna sestra KBC-a Split, za Dnevnik HRT-a.

Najteže je na hitnom prijemu i na Intenzivnoj.



“U europskim zemljama u jedinici intenzivnog liječenja imate po dvije sestre na jednog teškog bolesnika, a ovdje na 10 radi pet, tako da možete sami zaključiti da je manjak kadra”, rekao je Marko Zoraja, viši medicinski tehničar u JIL-u KBC-a Split.

Pacijenti ne trpe zbog manjka osoblja za sada. No sestre i tehničari padaju s nogu.

“To, naravno, ima svoj danak, iznimno je teško biti kontinuirano pod tolikim pritiskom, odnosno stresom, pod tolikom količinom posla da vi zapravo morate biti non-stop u funkciji, u pogonu i nemate ni sekundu za odmor”, kaže dr. sc. Ivan Agnić, doc./Klinika za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje.

Na sto su strana, a posao i kući nose jer sestrinstvo je poziv, ne zanimanje.

Zbog golemog problema u Sinju je ove školske godine prvi put upisan razred medicinskih sestara, a iduće će se u Splitu, uz dva postojeća, dodati treći. No tih 50-ak novih, mladih bit će spremno za rad tek za pet godina. Bolnička je plaća sestara i tehničara od 5 do 7 tisuća kuna, prenosi HRT.

Komentari