Glavna državna odvjetnica na saslušanju pred Antikorupcijskim vijećem

Goran Mehkek / CROPIX

Saborsko Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije danas će saslušati glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek koja će morati odgovarati na pitanja o eventualnom političkom utjecaju na rad Državnog odvjetništva (DORH).

Da će glavna državna odvjetnica doži na sjednicu Antikorupcijskog vijeća potvrdio je jučer Nikola Grmoja (Most). Dodao je kako će joj biti postavljena pitanja o pozivima predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića te podsjetio da je premijer priznao da je zvao glavnu državnu odvjetnicu u vezi moguće istrage ministra obrane Marija Banožića.

Sjednica Antikorupcijskog vijeća bit će otvorena za javnost, a pitanja Zlati Hrvoj Šipek osim članova vijeća moći će postavljati i drugi zainteresirani saborski zastupnici.

Prijavu protiv Marija Banožića podnijela je Maja Đerek, bivša zaposlenica Državnih nekretnina. U prijavi Banožića tereti da je kao ministar državne imovine počinio više kaznenih djela: zloupotrebu položaja i ovlasti, nezakonito pogodovanje i trgovanje utjecajem.



Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je da je ministar Mario Banožić zlorabio ovlasti jer je dok je još bio ministar državne imovine sam sebi dodijelio stan u središtu Zagreba. Uvidom u podatke utvrdili su i da njegova obitelj nikada nije imala prebivalište ni boravište u Zagrebu. Povjerenstvo je Banožiću odredilo kaznu od sedam tisuća kuna.

Komentari