Glavašević: Vukovar zaslužuje biti mjesto života, a ne cijeli grad muzej

Snimio: Bruno Konjevic / CROPIX

Prijedlogom Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta, o kojem se danas raspravlja u Hrvatskom Saboru, želi se očuvati trajna uspomena i sjećanje na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu te potaknuti razvoj grada.

Za komentar o tome što Vukovar dobiva tim zakonom, za Otvoreno.hr upitali smo Bojana Glavaševića, saborskog zastupnika i sina ratnog heroja i novinara Siniše Glavaševića koji je ubijen tijekom srpske agresije na Vukovar.

HDZ prisvaja ‘domoljubnu rentu’

“Mislim da je jasna stvar da HDZ ima način rada da pokušava prisvojiti tzv. ‘domoljubnu rentu’ gdje oni prisvajaju isključivo pravo na odlučivanje o tome tko voli Hrvatsku, a tko ne voli i vrlo često manipuliraju nekakvim simbolima naše državnosti kao i simbolima koji nas podsjećaju na rat. Manipuliraju i tragedijom na način da bi izvukli nekakvu političku korist od toga”, rekao je Glavašević napomenuvši kako i Zakon o Vukovaru kao mjestu od posebnog domovinskog pijeteta apsolutno ide u tom smjeru.

Komentirajući što će Vukovar dobiti tim Zakonom, Glavašević je istaknuo kako taj grad zaslužuje biti mjesto života, a ne da cijeli grad bude muzej.



Iskazao je uvjerenje kako se ne može Zakonom propisati što bi netko trebao osjećati i kako bi se trebao ponašati na takvom mjestu.

Glavašević je napomenuo kako je proteklih godina u Vukovar uloženo mnogo novaca.

“Kada se zbroji i podvuče crta, stvarno su sve vlade do sada napravile mnogo za Vukovar, ali bez obzira na to, problemi u Vukovaru ostaju i dalje. Očito je u pitanju nešto što se ne može riješiti novcima”, rekao je Glavašević.

Napomenuo je kako bi možda, za promjenu, trebalo stvar pogledati iz jednog drugog mjesta gledišta.

Komentari