Glavašević: Ista stopa poreza za sve ne vrijedi u Hrvatskoj jer nismo svi jednako bogati

Bruno Konjevic / CROPIX

Saborski zastupnik Bojan Glavašević za portal Otvoreno komentirao je prijedlog SDP-a i Glas-a da se smanji stopa poreza na higijenske proizvode za žene.

“U progresivnijim zemljama svijeta postoji trend da se na higijenske proizvode za žene ukida porez. Novi Zeland je izglasao zakon po kojemu će higijenski artikli za žene biti besplatni i smatram da je to u redu. To je kategorija proizvoda koja targetira isključivo žene i podržavam ideju da se barem smanji stopa poreza na higijenske proizvode za žene”, rekao je.

“Ta ideja da bismo svi trebali plaćati istu stopu poreza naprosto pada iz razloga što ne živimo svi jednako, niti smo jednako bogati, jaz između bogatih i siromašnih u Hrvatskoj je velik i smatram da bi oni koji su bogati trebali vratiti više u društvo iz kojega su došli. Neke od najuspješnijih ekonomija u svijetu to su ekonomije koje imaju progresivne stope poreza”, dodao je.

Istraga Open Democracyja razotkrila je u 18 europskih država, među kojima je i Hrvatska, krizne centre za trudnoću koje su zapravo lažne klinike koje zastrašuju trudnice.



“To je međunarodna mreža koja je dobro financirana i organizirana. S jedne strane je financirana od strane američkih vjerskih fundalista i ruskih oligarha s druge strane. U Hrvatskoj takve organizacije djeluje. Jedna od tih klinika nalazi se u Daruvaru i to je organizacija koja se zove ‘Izaberi život’, a ima ih još. Takve organizacije ciljaju ona mjesta u kojima medicinske usluge za žene uglavnom nisu dostupne ili su teško dostupne. Jedan od takvih primjera je Daruvar. Oni su imali navode da ukoliko žena prekine trudnoću da će joj suprug postati homoseksualac ili da će ona postati alkoholičarka. To nije pitanje jeste li za ili protiv pobačaja nego je to pitanje javnog zdravlja i dezinformiranja”, zaključio je Glavašević.

Mrak-Taritaš: Naš je prijedlog nestao u ‘bespućima Vlade i Sabora’; Grmoja: Smanjenje PDV-a definitivno je smjer u kojem treba ići

Komentari