Glasovac slikovito objasnila koaliciju HDZ-a i HNS-a: Ne volimo se, ali ostajemo u braku zbog djece

SDP-ova saborska zastupnica Sabina Glasovac izjavila je u petak kako je odbacivanje SDP-ove incijative za izglasavanjem nepovjerenja ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak očekivano s obzirom na trgovačku koaliciju HDZ i HNS-a i očuvanje fotelja u Vladi.

Navela je kako se na društvenim mrežama pojavila fotografija premijera Andreja Plenkovića i ministrice Divjak ispod koje piše: “Ne volimo se, ali ostajemo u braku zbog djece”, što, kako je rekla, najbolje opisuje sadašnju situaciju. “Nema benefita za hrvatsko društvo, ali postoji snažna želja za očuvanjem koalicije”, ustvrdila je Glasovac u saborskom slobodnom govoru.

U ime učenika i roditelja pozvala je ministricu da u drugom valu nabave tableta nabavi kvalitetnije tablete s kamerama, da se počne baviti poštivanjem zakonitosti u sustavu znanosti i visokog obrazovanja, predloži donošenje zakona o znanstvenoj djelatnosti kako bi se ona unaprijedlila.

Izrazila je nadu da će se novac trošiti transparentnije i odustati od namještanja natječaja za ravnatelje uprava i savjetnike. Naglasila je i važnost zakona o prosvjetnoj inspekciji za učitelje i nastavnike kao i donošenje zakona o odgoju i obrazovanju budući da svaka škola zasebno utvrđuje kriterije za zapošljavanje učitelja i nastavnika te kako bi se taj postupak depolitizirao.



Most o zagađenju zraka

Zastupnik Mosta Slaven Dobrović ustvrdio je da je povećano zagađenje zraka u Zagrebu lebdećim česticama i dušikovim oksidima rezultat neodgovorne politike u zbrinjavanju otpada, lošeg upravljanja prometom kao i korištenje lož ulja za grijanje te vremenskim prilikama.

Zagreb je zbog povećanja zagađenja zraka došao u vrh najzagađenijih europskih gradova, upozorio je Dobrović. Politiku zbrinjavanja otpada ocijenio je neodgovornom jer se, kako je rekao, ne zna tko, što, kada i kamo odvozi. Zagrebu je potrebna optimizacija prometnih tokova, rekao je Dobrović napominjući kako je zamjetan trend smanjenja korištenja javnog gradskog prijevoza i povećane uporabe osobnih automobila.

Goran Aleksić (Klub HSU, Snaga, Nova politika), vezano uz ogledni postupak na Vrhovnom sudu o valjanosti dodatka ugovoru o kreditima u švicarskim francima, istaknuo je kako bi Sud, odluči li da je dodatak valjan, morao također obrazložiti kakva su prava dužnika na obeštećenje. Inače bi, kaže, mogao nastati kaos zbog različitog tumačenja na nižim sudovima.

Hrvatski sabor završio je ovotjedno zasjedanje, a s radom nastavlja u srijedu 22. siječnja.

Komentari