GLAS: Vlada mora osigurati da su svi popisivači cijepljeni ili testirani

Popis stanovništva/ ilustracija Foto: Igor Kralj/PIXSELL

U ponedjeljak, 13. rujna započinje popis stanovništva 2021., a Vlada se nije potrudila ni na koji način osigurati da svi koji će taj posao obavljati budu cijepljeni ili testirani, priopćili su iz stranke GLAS.

Nadalje navode kako “nadležni dužnosnici koji su se ovih dana pojavljivali u medijima uporno ponavljaju da ne mogu tražiti od popisivača ni potvrdu o cijepljenju ni negativan test na koronavirus”.

“S obzirom na to da je riječ o poslu koji se obavlja za državu i da su građani dužni popisivače pustiti u domove i s njima provesti određeno vrijeme, to ne može biti točno. Država je dužna učiniti sve da zaštiti svoje građane, a svakako ne smije ona biti ta koja dovodi u opasnost njihovo zdravlje i živote. Posebno su izloženi, naravno, oni, najranjiviji, štićenici domova za starije i nemoćne i oni koji boluju od teških ili kroničnih bolesti, od kojih mnogi ne mogu čak ni izaći na otvoreno i razgovarati s popisivačima”, piše u priopćenju.

U GLAS-u nadalje ističu kako “Vlada, kad je već odlučila da popis stanovništva obavlja usred pandemije, ona mora učiniti sve da osigura da su popisivači s kojima će građani ulaziti u kontakt cijepljeni ili stalno testirani”.



“Ako to ne učini, Vlada svjesno ugrožava zdravlje i živote građana u u postupku koji im sama uvjetuje, i to uz prijetnje novčanim kaznama”, zaključuje se u priopćenju GLAS-a.

Komentari