GLAS PODUZETNIKA PROTIV DRAKONSKOG KAŽNJAVANJA Bujas: Ako će donijeti sutra pravilnik o mjerama, kako su mogli jučer ići s kažnjavanjem

“Državni inspektorat trebao bi biti savjetodavno tijelo, a ne na neki način policajci i tako drakonski kažnjavati za jedan minoran prekršaj. Jer, kad pričamo što se dogodilo – netko je došao, preuzeo je vrećicu iz restorana i tu je nekakav stol bio ispred restorana i takvih je sličnih trideset primjera”, rekao je Hrvoje Bujas za Dnevnik.hr.

Podsjetimo, Državni inspektorat zatvorio je trideset restorana u proteklih nekoliko dana zbog izdavanja hrane ispred objekata ili koja je odnesena u automobile.

Glavni Državni inspektor HDZ-ovac Andrija Mikulić u nedjelju je zatvaranje jednog opravdao postavljanjem stola na javnu površinu bez dozvole. 

“I vi idete sve zatvoriti – trideset restorana praktički preko noći i na taj način skoro 200 ljudi staviti na burzu rada, ispisati kazne po 30.000 kuna. To je drakonski i nepotrebno”, istaknuo je Bujas i dodao da, prema posljednjim informacijama koje ima do toga neće doći.



Na pitanje novinara nedostaje li inspektorima edukacija i o čemu se radi kaže da je edukacija inspektora ključna u cijeloj situaciji.

“Bitne su i upute koje vi dobivate od onih koji su vama nadređeni. Mi smatramo da se ne smije dogoditi situacija u kojoj se baulja okolo po terenu, ciljano se napada neki segment našeg društva”, ističe i dodaje da ono što se dogodilo sinoć nije bilo slučajno, a isto tako – nije bilo ni prvi, ali ni zadnji put.

Drakonske kazne zbog minornih stvari

“Zbog minornih stvari, poput 10 ili 20 kuna u blagajni se stavljaju drakonske kazne, zatvaraju objekti. Kad netko radi protiv zakona, ne plaća porez, zapošljava na crno, ako radi tako nešto, onda – samo naprijed gospodo. No, ovakve minorne stvari moraju proći s opomenom da se to više ne događa”, smatra Bujas.

Kažu da će se sutra donijeti koje su prave mjere vezane za ugostitelje. “Ako će donijeti sutra pravilnik o tome kakve su zapravo mjere, kako možete jučer ići s kažnjavanjem? Što se tiče sutrašnjeg sastanka, ne očekujem ništa. Mislim da će to sutra biti formalnost”, kazao je Bujas.

“Na takav sastanak ubuduće treba pozvati Glas poduzetnika. Udruga Glas poduzetnika je, na koncu konca, cijelu ovu priču i stavila u javnost, kontaktirala cijeli dan medije i bila inicijator ovoga što se danas događa, a to znači da neće biti nikakvih kažnjavanja restorana zbog takvih minornih stavki”, objasnio je.

Komentari