Položen vijenac ispred ministarstva gospodarstva, poduzetnici traže hitne reforme; Policija legitimirala Bujasa i Oreščanina

Udruga Glas poduzetnika (UGP) u ponedjeljak je položila vijenac ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, pri čemu su njeni predstavnici poručili da Hrvatska treba hitne i hrabre reforme, te upozorili na izostanak komunikacije s ministrom Tomislavom Ćorićem čije razrješenje traže.

Poduzetnici su ispred ulaza u Ministarstvo uz vijenac palili lampione i polagali cvijeće, dok se na Vukovarskoj ulici ispred Ministarstva okupilo i više vozila poduzetnika, uključujući i nekoliko autobusa, koja su uz trubnjavu na kraće vrijeme blokirali promet.

Kako je stajalo u pozivu UGP-a, polaganjem vijenca su se željeli posljednji put pozdraviti od mikro, malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj, a također, još jednom apelirati na predsjednika vlade da razriješi s dužnosti “najgoreg ministra gospodarstva kojeg je Hrvatska imala”.

U kontekstu novog djelomičnog “zatvaranja” gospodarstva, iznova su upozorili na nedopustiv izostanak konkretne pomoći i obeštećenja za sve poduzetnike te djelatnosti koje se suočavaju s velikim padom prometa.



Predsjednik Udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas izjavio je da se 30 godina u Hrvatskoj ne događaju ključne reforme, da cijelo to vrijeme “prisilne” komore poput HGK-a i HOK-a šute, dok ljudi odlaze iz “najljepše zemlje na svijetu”.

“Krajnje je vrijeme da se organiziramo, da se počnu provoditi ključne reforme, a i krajnje je vrijeme da one postanu ključna tema svakog ministra gospodarstva, ali i svakog ministra u hrvatskoj vladi, a naposljetku i našeg premijera”, poručio je Bujas.

VIjenac su položili, istaknuo je Bujas, da bi vladajuće još jednom podsjetili da vremena više nema i da treba djelovati, jer hrvatski poduzetnici bježe iz Hrvatske i odlaze u druge zemlje da bi gradili te druge zemlje.

Naglasio je da traže hrabre promjene i reforme, pa tako apostrofirao potrebu veće funkcionalnosti pravosuđa, optimalizacije i digitalizacije javne i lokalne samouprave, kao i potrebu ublažavanja porezne presije, u smislu smanjenja PDV-a, a upozorio je i na “plaćanje 500 parafiskalnih nameta”.

Nema komunikacije od strane ministarstva gospodarstva

Izvršni direktor Udruge Glas poduzetnika Dražen Oreščanin izjavio je da s nekim ministarstvima i institucijama imaju kvalitetan i otvoren dijalog, no što nažalost s ministarstvom gospodarstva nije slučaj.

Štoviše, te komunikacije od strane navedenog ministarstva uopće nema, rekao je Oreščanin.

Iz UGP-a stoga traže ministra koji će s njima komunicirati, a onda i da se ta komunikacija odvija na relativno ravnopravan način, što podrazumijeva da poznaje poduzetništvo i gospodarstvo.

Poručio je i da aktualna vlada mora biti vlada svih građana, a ne samo članova i glasača jedne stranke. Stoga, ukoliko se ne može naći adekvatan ministar koji je član stranke, u ovoj zemlji postoji dovoljan broj kvalitetnih stručnjaka koji nemaju stranačku iskaznicu, dodao je Oreščanin.

Na probleme poduzetnika i poduzetnica upozorila je i Ivana Matić, direktorica mreže žena u biznisu Women in Adria i članica Upravnog odbora udruge Glas poduzetnika, te predsjednik Udruge poreznih obveznika Lipa Davor Huić.

U  kontekstu izmjena zakona o doprinosima, Matić je iznova apostrofirala problem poduzetnica i poduzetnika početnika, kojima te izmjene predstavljaju prevelik teret, a koje i pokazuju da vlada ne razumije poduzetnišvo.

Huić je pak ocijenio da je hrvatska politika “duboko antipoduzetnička”, a da političke elite vode politike zbog kojih građani postaju sve siromašniji. “To se neće zaustaviti, to će se nastaviti i dalje ako nešto ne napravimo. I to je razlog zbog kojeg zahtijevamo promjene i reforme”, poručio je Huić.

Policija legitimirala Bujasa i Oreščanina

Pri kraju okupljanja su pristigla i dva policajca, koji su legitimirali i uzeli podatke od Oreščanina i Bujasa, te zapisali registracijske oznake vozila koja su bila ispred Ministarstva.

Vidjet ćemo što će policija poduzeti, nećemo biti iznenađeni ako dobijemo neku kaznu, iako sve što smo napravili je bilo po propisima”, izjavio je Oreščanin za Hinu.

Pojasnio je da ovo danas nije bio prosvjed već okupljanje, pošto se prosvjedi trenutno ni ne mogu organizirati, a da je bilo nazočno 20-ak članova UGP-a i partnerskih udruga, što je dozvoljen broj na javnim mjestima, dok su ostalo bili predstavnici medija.

Također, svi su imali maske tako da nisu kršene nikakve epidemiološke mjere, dodao je Oreščanin.

Komentari