Glas poduzetnika pokrenuo peticiju za ukidanje članarina u komorama i turističkoj zajednici

Udruga Glas poduzetnika pokrenula je peticiju pod nazivom “STOP nepotrebnim nametima!”

Traže ukidanje obvezne članarine u Hrvatskoj gospodarskoj komori, Hrvatskoj obrtničkoj komori i Hrvatskoj turističkoj zajednici. Osim toga, traže ukidanje ili drastično smanjivanje svih ostalih parafiskalnih nameta koji opterećuju poduzetnike, obrtnike, ali i sve druge građane.

Razni parafiskalni nameti već godinama izazivaju nezadovoljstvo poduzetnika, a pogotovo su im problematične članarine u komorama, u koje su učlanjeni prisilno, a mnogi od tog članstva ne vide nikaku korist, već samo nepotreban trošak.

Parafiskalni nameti označavaju neporezna davanja, odnosno različite naknade koje su nametnute od strane države. Iako se nazivaju „neporeznima“ imaju jednake ekonomske učinke na poduzetnike, obrtnike i građane kao i porezi. Godine 2019. poduzetnici, obrtnici i građani platili su preko 9 milijardi kuna za preko 500 parafiskalnih nameta, navode iz Glasa poduzetnika.



Osim ukidanja obveznog članstva u HGK i HOK-u, traže i da se financiranje turističkih zajednica vrši iz boravišnih pristojbi. Naime, turističku članarinu sada su obvezne plaćati gotovo sve tvrtke, od kojih većina nema nikakve veze s turizmom.

Peticiju Glasa poduzetnika podržava i šest stručnih udruga: Cisex – Hrvatska udruga nezavisnih izvoznika softvera, Hura! – Hrvatska udruga društava za tržišno komuniciranje, Lipa – Udruga poreznih obveznika, Nacionalna udruga ugostitelja, Women in Adria – udruga žena u poduzetništvu i Udruga OPG-a Hrvatske “Život”.

Peticiju možete potpisati OVDJE. 

 

Komentari