GLAS o odluci suda o ZDS: To je još jedno udaljavanje od civiliziranih zemalja i naroda

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Građansko-liberalni savez (GLAS) ocijenio je u srijedu odluku Visokog prekršajnog suda da je dozvoljeno izvikivati ustaški poklič “Za dom spremni“ još jednim udaljavanjem Hrvatske od civiliziranih zemalja i naroda.

“Današnja odluka Visokog prekršajnog suda o tome da je dozvoljeno izvikivati nacističko-ustaški poklič ‘Za dom spremni’ još je jedno udaljavanje Hrvatske od civiliziranih zemalja i naroda”, priopćio je GLAS.

Većina sudaca Visokog prekršajnog suda na općoj sjednici toga suda u srijedu odlučila je da poklič “Za dom spremni” na početku pjesme “Bojna Čavoglave” pjevača Marka Perkovića Thompsona nije prekršaj.

Hrvatska pod vlašću čovjeka koji se pravi da je “uglađeni briselski gospodin”

“Svi misleći ljudi u ovoj zemlji trebali bi se ozbiljno zabrinuti zbog sada više ne puzajuće, nego institucionalne rehabilitacije ustaštva i nacizma u našoj domovini”, poručuje GLAS.



U priopćenju navode da je Hrvatska pod vlašću čovjeka koji se pravi da je “uglađeni briselski gospodin i tobože stoji uz bok njemačkim političarima”, dok najviše institucije u Hrvatskoj, od članova Akademije znanosti i umjetnosti do visokih sudova, dopustivim proglašavaju nešto što je u civiliziranom svijetu razina ekscesa s kojim se policija i pravosuđe ekspresno i efikasno obračunaju.

GLAS poziva sve građanke i građane Hrvatske da ozbiljno razmisle o tome kakve se poruke šalju ovakvim odlukama.

“Nedodirljivost pojedinih institucija zbog njihove tobožnje neovisnosti ne može biti opravdanje za odluke koje su u suprotnosti s demokratskim poretkom, humanim društvom i dosezima civilizacije kojoj želimo pripadati. Banalnost širenja zla Hrvatskoj je već donijela previše tuge, vrijeme je da takvim pojavama kažemo odlučno – ne”, stoji u priopćenju.

Komentari