Glas mladih treba postati pokretač u hrvatskom društvu koji se čuje i poštuje, poručuju iz Središnjeg ureda za demografiju i mlade

Profimedia

U povodu Međunarodnog dana mladih koji se obilježava u četvrtak, iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade čestitali su mladima njihov dan sa željom da glas mladih postane pokretač u hrvatskom društvu koji se čuje i poštuje.

“Pozivamo sve mlade da udruže snage i pomognu u postizanju ciljeva održivog razvoja i stvaranju bolje budućnosti”, istaknula je državna tajnica Željka Josić.

Dodala je kako “uspjeh globalnih napora neće biti postignut bez značajnog sudjelovanja mladih”.

Naglasila je da su globalni prioriteti usmjereni na postizanje 17 ciljeva za održivi razvoj i borbu protiv klimatskih promjena, nezaposlenosti, siromaštva, neravnopravnosti spolova, sukoba i drugih čimbenika koji ugrožavaju dobrobit čovječanstva.



Osvrnula se na brojne inicijative mladih koje su bile u proteklom razdoblju i  koje su pokrenule lančane aktivnosti diljem svijeta.

“Zalažući se za budućnost čovječanstva i pozivajući pritom donositelje odluka na odgovornost, mladi su još jednom pokazali da posjeduju moć za stvaranje promjena”, istaknula je Željka Josić.

Pandemija je potaknula globalnu krizu i pogoršala postojeće izazove

Nažalost, naglasila je kako dostupni pokazatelji ukazuju na činjenicu da nismo na dobrom putu da do 2030. ispunimo ciljeve održivog razvoja, a pandemija covida-19 dodatno je potaknula globalnu krizu i pogoršala sve postojeće izazove.

“I u ovim kriznim uvjetima, u kojima se suočavaju s ozbiljnim društveno-ekonomskim posljedicama, mladi su pokazali otpornost i sposobnost prilagodbe na novonastalu situaciju”, rekla je.

Rezultat promišljanja mladih je i tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana mladih “Transformacija prehrambenih sustava: Inovacije mladih za ljudsko i planetarno zdravlje”.

Iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade poručuju da će nastaviti ulagati u mlade jer će osnaženi i aktivni mladi učinkovito pridonijeti jačanju svojih zajednica i izgradnji održivijeg, pravednijeg i mirnijeg svijeta.

Komentari