Glas: Hitno zabraniti ‘ZDS’ bez izuzetaka i uvesti građanski odgoj u škole

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Iz stranke Glas reagirali su na istraživanje političke pismenosti učenika i učenica završnih razreda srednjih škola. 

“Danas predstavljeno istraživanje ‘Politička pismenost učenika i učenica završnih razreda srednjih škola’ koje je proveo Fakultet političkih znanosti u Zagrebu među 67 završnih razreda u 59 srednjih škola u Hrvatskoj pokazalo je zastrašujuće rezultate”, navode u priopćenju.

Naime, prema istraživanju, 33 posto maturanata smatra da je homoseksualnost bolest, a više od 50 posto da se ne bi trebala javno isticati. Jednako zabrinjavajuće je i to što 45 posto njih smatra da je u redu koristiti ‘Za dom spremni’, a više od 50 posto nije sigurno je li NDH bila fašistička tvorevina.

“Ovakvi rezultati istraživanja još jednom pokazuju koliko smo kao društvo podbacili u
usađivanju pozitivnih vrijednosti u generacije koje bi trebale biti naša glavna pokretačka
snaga za budućnost i koje će uskoro biti aktivni sudionici političkih procesa u Hrvatskoj”, istaknuli su.



Navode kako su tome sasvim sigurno doprinijeli društveni pokreti i političke stranke koje godinama sustavno promoviraju netoleranciju prema homoseksualnim osobama i oni koji se zalažu za rehabilitaciju ustaškog režima te njegovih simbola.

“S ustaškim znakovljem godinama prigodno koketira i HDZ-ova Vlada, a nadamo da će i njima konačno postati jasno da ‘ZDS’ treba Zakonom zabraniti u svim situacijama bez izuzetaka”.

Mladim ljudima državni vrh mora, kako naglašavaju, poslati jasnu poruku da je isticanje tih simbola i pozdrava neprihvatljivo uvijek i u svim situacijama. Druga važna pouka ovog istraživanja je da smo potpuno zakazali po pitanju građanskog odgoja u školama.

“Ako dosad nije bilo jasno, sad valjda više nema dvojbe o tome da međupredmetni građanski odgoj nije dobar, da su rezultati takvog kurikuluma potpuno porazni te da što hitnije treba uvesti predmetni građanski odgoj u sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj”, poručili su.

Komentari