GLAS: Blagim kaznama šalje se poruka ženama da ne prijavljuju zlostavljanje

Damjan Tadic / CROPIX

Saborske zastupnice GLAS-a osvrnule su se u petak na presudu požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću za nasilje nad suprugom i sudsku praksu u slučajevima nasilja nad ženama te zaključile kako se blagim kaznama šalje poruka zlostavljanim ženama da zlostavljanje ne prijavljuju.

“Zlostavljanje žene su zlostavljane dvaput, prvi put od svojih partnera a drugi put od institucija”, ustvrdila je zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš dodavši kako se blagim kaznama šalje kriva poruka.

“Koja se poruka šalje? Poruka zlostavljanim ženama da ne prijavljuju zlostavljanje, jer će procesi predugo trajati a zlostavljači dobiti blage kazne”, rekla je Mrak Taritaš na konferenciji za novinare u Saboru.

Podsjetila je da je postupak protiv župana Tomaševića trajao godinu dana i tri mjeseca da bi presuda na kraju bila točno onakva kakvu je tužiteljstvo tražilo.



Alojz Tomašević u srijedu je proglašen krivim za obiteljsko nasilje i ozljeđivanje supruge Mare Tomašević. Zbog nasilja u obitelji i nanošenja tjelesne ozlijede optužnicu je 29.prosinca 2017. protiv Tomaševića podiglo Općinsko državno odvjetništvo u Požegi. Za svako nedjelo Tomašević je u nepravomoćnoj presudi dobio po šest mjeseci zatvora. Ova odluka preinačena je na uvjetnu kazno od deset mjeseci uz dvije godine kušnje.

Zastupnica Nada TurinaĐurić ocijenila je da je uzaludno pooštravanje kazni u zakonima ako, kako je rekla, s vrha vlasti dolaze poruke u stilu “to je tako u obitelji”.

O aferi ministra zdravstva Milana Kujundžića s nekretninama, Mrak Taritaš kazala je kako nažalost to nije ništa novo i da u “suvislim zemljama župan koji mlati svoju ženu ne bi bio župan, a Kujundžić već danas ne bi bio ministar”.

Komentari