Gjenero: U Milanovićevo vrijeme HGK se valjala u blatu, mogao je napraviti reformu dok je bio premijer!

Predsjednik Republike Zoran Milanović u četvrtak je u svom stilu izrazio stav o vrućoj političkoj temi – članarini u Hrvatskoj gospodarskoj komori, rekavši kako je to ‘politička jazbina’ koja nema smisla.

Suprotan je to stav onome koji zastupa premijer Andrej Plenković, a je li na pomolu novi sukob na relaciji Pantovčak-Banski dvori. Politički analitičar Davor Gjenero komentirao je ovu predsjednikovu izjavu.

“To je folklor, nema alata kojima predsjednik može utjecati na donošenje odluka, povezao se s populističkim opcijama koje jašu na ukidanju obvezne članarine u HGK. S druge strane, SDP kako nema ideje i mandat da nešto napravi, priključili su se toj smiješnoj akciji Mosta i Domovinskog pokreta. To je neozbiljna i prazna avantura. Predsjednik Republike, ako misli to što govori, treba reći zašto u svom mandatu nije na adekvatan način reformirao HGK. Ona je u njegovom mandatu bila u puno ozbiljnijem kriznom stanju, tada je izbila afera s Nadanom Vidoševićem i njegovim uhićenjem dok je bio predsjednik HGK”, smatra Gjenero.

Pojašnjava, bilo je jasno da je Vladin favorit za predsjednika HGK tada bio netko drugi, a ne čovjek koji je izabran. U vrijeme njegove Vlade su na stolu bili prijedlozi o ukidanju obveznog članstva, no Milanović to nije htio napraviti kao predsjednik Vlade i preuzeti odgovornost za entropiju jedne institucije.



“Smiješno je da sada kada nije odgovoran za stanje u HGK, niti ima škare i platno, drži štangu nekome tko pokušava napraviti reformu u toj instituciji ukidanjem obveznog doprinosa. Bilo je to njegovoj Vladi na stolu, to se napravi ako želite u jednom potezu, Most promjenu jednog članka predstavlja kao veliku reformu. To je mogao napraviti Zoran Milanović, tada se HGK doista valjala u blatu”, rekao je Gjenero.

Gjenero je osobno stava da je najlakše nešto ukidati, no u društvu se ništa ne rješava sjekirom i sabljom.

“Descartes nas uči da je zgradu uvijek bolje popravljati, nego rušiti i iznova graditi. Slovenija je imala loše iskustvo s prijekom političkom odlukom o ukidanju obvezne članarine u gospodarskoj komori. Mi taj sustav baštinimo iz Austro-Ugarske, on ima svoja opravdanja. Problem je da HGK loše radi poslove koji bi trebali biti potpuno tržišni, ali i one vezane za javne funkcije. Nije to jedina institucija kojoj država osigurava fiksne prihode, a koja zbog toga treba obavljati neke javne poslove. Pod pitanjem je visina te članarine i do koje mjere neka institucija obavlja svoj posao. Nema razloga štititi niti sadašnju niti prethodne Uprave HGK, treba ozbiljno raspraviti o Zakonu o HGK, ali odluka o ukidanju obveznog članstva značila bi kolaps te organizacije i nekvalitetno obavljanje javnih poslova koji su joj povjereni. Zato se mora ići u njezinu reformu, prema smanjivanju obvezne članarine i rasterećivanju članova, a ne nasjedati na populističke poteze”, zaključuje Gjenero za Dnevno.hr.

Milanović: HGK je politička jazbina, služi za političke obračune

Komentari