Gjenero otkriva što bi moglo stajati iza izgubljenih živaca ‘predsjednika s karakterom’: Hoda po rubu

Foto: Admir Buljubasic / CROPIX

Predsjednik Zoran Milanović ovih dana plijeni pažnju medija i javnosti svojim istupima oko afere Janaf, sukoba s premijerom Andrejom Plenkovićem ali i “epitetima” koje daje saborskim zastupnicama Daliji Orešković i Marijani Puljak.

U srijedu je u Jastrebarskom žestoko “opleo” po spomenutim damama nazvavši ih “samodopadnim narikačama”. Uputio je i ozbiljne optužbe te naveo kako je Orešković na čelo Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa došla kao “potpuno nepoznata i drugorazredna odvjetnica”.

Zašto predsjednik tako žestoko ovih dana istupa u javnosti, postoji li neka pozadinska priča i je li to taj “karakter” o kojem je njegov stožer govorio i u predsjedničkoj kampanji, komentirao je politički analitičar Davor Gjenero.

Gjenero smatra da Milanovićevo ponašanje i odnos prema Daliji Orešković i Marijani Puljak otkrivaju njegov pravi karakter, ali nisu najveći problem u cijeloj priči.



Mutni poslovi

“To kako se predsjednik odnosi prema dvije dame pokazuje samo da nije džentlmen i da je primitivac. Ključna stvar oko njegovih istupa ovih dana zapravo je njegov odnos i nepoštovanje i institucija poput DORH-a i Ustavnog suda. Ja sam se čudio Šeksu kad je izjavio da treba pokrenuti postupak opoziva predsjednika Republike, no njegovo istupanje i rušenje institucija države koje bi prema Ustavu trebao štititi, na rubu da se takav opoziv zapravo može pokrenuti i mislim da bi to i bilo zdravo za Hrvatsku”, smatra Gjenero.

Analitičar je podsjetio i na činjenicu da je Milanović u vrijeme pauze od politike, ono dok je radio u privatnom biznisu prije objave predsjedničke kandidature, najviše poslova radio za generala Ivana Čermaka.

“On je najviše radio s gospodinom Čermakom i lako je moguće da je velike poslove radio upravo s Janafom koji je danas predmet velikih istraga. Mislim da njegovo ponašanje sada pokazuje upravo to da predsjednik hoda po rubu jer zna da istrage vrlo lako mogu dovesti i do njega. Osim toga, tu je i još jedan skandal o kojem se puno ne govori. Dovođenje Milorada Dodika u Hrvatsku nema nikakve svrhe, nego tu vidim također moguće pogodovanje naftnom klijentelističkom lobiju u Bosni i Hercegovini. Sve to skupa čini predsjednika nervoznim jer bi istrage mogle dovesti i do njega”, rekao je Gjenero za Dnevno.

Komentari